Zisk ŘLP loni klesl o 15 procent na 160 milionů korun

24.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. dubna (ČTK) - Čistý zisk státního podniku Řízení letového provozu loni klesl o 15 procent na 160 milionů korun. Tržby naopak vzrostly na téměř 2,8 miliardy korun z 2,4 miliardy v roce 2005. Hospodářské výsledky oznámil mluvčí ŘLP Richard Klíma. Podle něj za nižším čistým ziskem stojí rozdíl mezi účetními a daňovými odpisy v souvislosti s budováním nového řídicího střediska v Jenči u Prahy.

Hlavním zdrojem příjmů podniku je poskytování traťových navigačních služeb letadlům, která přelétají české území. Na celkových výnosech se tyto služby podílely téměř ze dvou třetin. Přes 30 procent tržeb tvoří platby za navigaci letadel při startu a přistání na letištích v Praze, Brně, Ostravě a Karlových Varech. Zbytek výnosů připadá na doplňkové činnosti, jako jsou například cvičné lety.

Zisk hodlá podnik použít na další rozvoj letových služeb, především na dokončení projektu nového Národního integrovaného střediska řízení letového provozu. To bylo otevřeno v Jenči u Prahy v únoru 2007.

Největšími zákazníky ŘLP byly loni České aerolinie, následuje Lufthansa, British Airways, Travel Service, easyJet, Air France a Swiss. Podle lednových údajů ŘLP loni přelétlo území České republiky 620.072 letadel, což je o 2,2 procenta více než rok předtím. Na letošek počítá podnik s růstem asi tři procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK