ČEZ: Temelín měl za pět let celkem 166 poruch

24.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. dubna (ČTK) - Jaderná elektrárna Temelín měla za pět let provozu celkem 166 poruch. Žádná neměla negativní dopady na bezpečnost personálu elektrárny, obyvatel v okolí ani na životní prostředí. Na tiskové konferenci ke zprávě o provozu Temelína to uvedli zástupci energetické společnosti ČEZ. Temelín stále vyvolává velké vášně u hornorakouských odpůrců atomu.

Z celkového množství poruch bylo 152 událostí hodnoceno jako odchylka, kdy nejsou porušeny limity a podmínky provozu. Zbylých 14 případů byly anomálie od schváleného režimu. Všechny události spadaly do nejnižších stupňů nula a jedna podle mezinárodní stupnice pro hodnocení jaderných zařízení INES. Významnější případy poruchovosti jsou od stupně čtyři; škála má osm úrovní.

Hornorakouští odpůrci atomu chtějí na protest proti Temelínu v pátek 27. dubna zablokovat deset z 16 hraničních přechodů do Česka. Protesty odvolají jen tehdy, pokud se rakouská vláda ve středu rozhodne učinit proti Česku právní kroky kvůli údajnému nedodržování dohod o Temelínu. Naposledy Rakušané zatarasili společné hranice 11. dubna, kdy demonstrovali na sedmi místech od Dolního Dvořiště po Mikulov.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK