ČEZ: Temelín by i letos měl vyrobit asi 12,5 TWh elektřiny

24.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. dubna (ČTK) - Jaderná elektrárna Temelín by v letošním roce měla vyrobit zhruba 12,4 až 12,5 terawatthodiny elektřiny, tedy zhruba stejně jako loni. Za tři až pět let by měla vyrábět ročně 15 terawatthodin elektřiny. Poruchovostí Temelína přichází firma ČEZ odhadem o stamiliony korun. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl ředitel divize výroba ČEZ Jiří Borovec. Celkově ČEZ letos plánuje zvýšit výrobu elektřiny ze všech zdrojů meziročně o 3,1 procenta na rekordních 63,9 terawatthodiny.

První blok Temelína, který začal o víkendu po téměř tříměsíční odstávce dodávat elektřinu do rozvodné sítě, v dnešním dopoledni pracoval na více než 97 procent, a podle plánu by do dvou až tří dnů měl zvýšit výkon na maximum. Od počátku roku první blok vyrobil 639 gigawatthodin elektřiny. Druhý blok pracoval naplno a zvyšoval letošní výrobu, která již překročila 2,7 terawatthodiny.

Temelín měl za pět let celkem 166 poruch podle mezinárodní stupnice pro hodnocení jaderných zařízení, z toho 152 na stupni 0 a 14 na stupni 1. Události do stupně 2 nepředstavují žádný dopad na životní prostředí. Temelín chce poruchovost snižovat směrem k úrovni jaderné elektrárny Dukovany, která patří k nejméně poruchovým na světě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK