Zdanění výnosů z akcií a fondů se možná téměř nezmění

25.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. dubna (ČTK) - Zdanění výnosů z cenných papírů by se zřejmě nakonec nemuselo takřka změnit. Ministerstvo financí navrhuje rozdělení cenných papírů na skupiny tak, aby u akcií z veřejných trhů a podílových listů zůstalo zdanění stejné jako nyní. Ostatní neobchodované cenné papíry by pak měly být osvobozeny od daně až po pěti letech. ČTK to řekly dva různé zdroje, které si nepřály být jmenovány. Původní návrh ministerstva financí počítal se zavedením patnáctiprocentní daně z prodeje cenných papírů vyjma cenných papírů z kuponové privatizace.

Ponechání současného stavu, kdy investoři prodej akcií a podílových listů zdaňují jen v případě, když je vlastní méně než šest měsíců, by účastníci kapitálového trhu rozhodně přivítali. Do fondů spoří kolem 1,5 milionu lidí a desetitisíce drobných a středních investorů obchodují s akciemi. "Určitě by to byla výborná zpráva pro investory," řekl generální manažer Asociace fondů a asset managementu Martin Hanzlík.

Cílem patnáctiprocentního zdanění prodeje cenných papírů bylo podle nedávného vyjádření náměstkyně MF Dany Trezziové zavedení rovných podmínek pro investice. Po analýze ministerstvo navrhlo zrušit deset procent ze 120 výjimek. "Když uvážíme, že na jedné straně tlačí vlády občany k co nejvyšší míře vlastní tvorby finančních rezerv na důchod a na druhé straně jim takovýmto způsobem 'hází klacky pod nohy', jeví se tento krok opravdu jako úplně nesmyslný," reagoval tehdy analytik firmy Cyrrus Igor Pečta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK