Zrušení odpisu z daní ze všech úroků z úvěrů půjde na vládu

25.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. dubna (ČTK) - Zrušení dosavadní možnosti podniků odepsat si z daní všechny úroky z nově uzavřených úvěrů projedná v nejbližší době vláda, protože návrh ministerstva financí již prošel připomínkovým řízením. ČTK zjistila informaci na MF. Podnikatelé s návrhem nesouhlasí. Změna bude součástí novely zákona o dani z příjmů, který je zahrnut ve vládní daňové reformě.

MF počítá s tím, že od roku 2008 zavede strop pro výši úroku, o kterou si podnikatel či firma může snížit daňový základ. Má to být šest procent. Úroky zaplacené nad tuto hranici mají podniky danit. Na změnu prý doplatí malé a střední podniky, které si půjčují peníze dráže než velké firmy.

Přesné vyjádření úrokové sazby v zákoně není šťastným řešením, řekl prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek. Pokud by se tak ale stalo, pak je podle něj nutné, aby sazba nebyla fixní, ale průběžně se odvozovala od sazeb České národní banky. Navrhovaných šest procent by prý drobným podnikatelům přineslo nemalé problémy. Tento sektor firem od bank takto výhodné úvěry nedostává, obvyklá je sazba spíše o dvě procenta vyšší, dodal.

Strop pro výši úroku zabraňuje spekulacím při odvodu daní, takže platná legislativa nyní podle Drábka umožňuje finančním úřadům kontrolovat, zda poplatníkem uváděný úrok odpovídá obvyklé výši úrokové sazby. Jen přiměřený úrok může být zahrnut do daňově uznatelných nákladů, finanční úřady mají pravomoc znemožnit zahrnutí spekulativního úroku do nákladů, připomněl.

"Společnosti, které financují své potřeby prostřednictvím úvěrů, jsou nyní zvýhodněny proti firmám, které k investicím používají vlastní kapitál. Ty totiž žádné daňové úlevy nemají a není důvod, proč by stát měl přispívat firmám, jež si půjčují," řekla Hospodářským novinám náměstkyně ministra financí Dana Trezziová. Míru zdanění určilo MF podle statistik České národní banky. Průměrná výše úroků na trhu udávaná ČNB se podle ní pohybuje do pěti procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK