Letiště Praha loni vykázalo zisk 1,3 mld. Kč

25.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. dubna (ČTK) - Letiště Praha vykázalo za loňský rok hrubý zisk přes 1,3 miliardy korun při tržbách pět miliard. Na tiskové konferenci to dnes oznámila generální ředitelka letiště Hana Černochová. Zatímco tržby vzrostly oproti roku 2005 o 12,5 procenta, zisk je o 40 procent nižší. Zisk roku 2005 byl navýšen o 1,2 miliardy mimořádnými účetními operacemi, například rozpuštěním rezerv a přetříděním oprav z let 2000 až 2004, zdůvodnila nižší výsledek Černochová.

Na růstu tržeb se ze dvou třetin podílely obchodní aktivity letiště, především pronájem komerčních prostor v ruzyňském areálu. Celkově se obchodní činnost podílela na tržbách z jedné třetiny. Zbylé dvě třetiny si drží činnosti spojené s leteckým provozem, který měl na růstu tržeb třetinovou zásluhu.

Na růstu nákladů se nejvíce podepsal nový terminál Sever 2. Kvůli tomu se například zvýšily odpisy téměř o sto procent, vzrostly také náklady na úvěry a poplatky a také mzdy.

Letiště Praha v roce 2006 odbavilo rekordních 11,5 milionů cestujících, což je o 7,5 procenta více než rok předtím. Letos by se měl státní podnik přeměnit na akciovou společnost, která by měla být následně zprivatizována. O formě privatizace ještě není rozhodnuto.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK