Spotřební výdaje domácností loni stouply na 8148 Kč za měsíc

25.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. dubna (ČTK) - Domácnosti loni vydaly za spotřební zboží a služby v průměru 8148 Kč za měsíc, což je téměř o osm procent více než v roce 2005. Nejvyšší spotřebu měly domácnosti zaměstnaných lidí bez dětí; v průměru utratili 11.244 Kč. Nejnižší výdaje, 4031 Kč za měsíc, měly rodiny s dětmi s minimálními příjmy. Data zveřejnil Český statistický úřad.

Lidé nejvíce vydali za bydlení, vodu a teplo, za které zaplatili v průměru 1682 Kč za měsíc, meziročně o 9,5 procenta více. Dále to bylo za potraviny a nealkoholické nápoje - 1654 Kč, tedy o 5,5 procenta více než předloni. Nejvyšší nárůst spotřeby, 11,4 procenta, zaznamenaly pošty a telekomunikace, kde domácnosti měsíčně vydaly 387 Kč.

O necelých sedm procent vzrostla útrata domácností v restauracích a ubytovacích zařízeních, která byla loni 408 Kč. O více než pět procent zvýšily domácnosti útratu za cigarety a alkohol (229 Kč za měsíc) a za oblečení a boty (441 Kč měsíčně). Necelých 50 Kč měsíčně investovaly domácnosti do vzdělání, což je o pět korun více než loni.

Potraviny a nápoje podléhají snížené pětiprocentní sazbě DPH, kterou chce reforma veřejných financí zvýšit na devět procent. Do kategorie snížené DPH spadají i výdaje lidí za zdraví, rekreaci, kulturu a dopravu.

Za léky, zdravotní potřeby a služby domácnosti loni utratily 166 Kč za měsíc, tedy o 10,2 procenta více než předloňský rok. Téměř o pět procent se zvýšila útrata domácností za rekreaci a kulturu, za kterou lidé vydali 830 Kč za měsíc. Vzrostly i výdaje za dopravu, které byly v průměru 887 Kč za měsíc, tedy o 5,6 procenta více než předloni.

Případné zvýšení pětiprocentní sazby DPH na devět procent bude mít podle analytiků jen mírný vliv na změnu hrubého domácího produktu, spotřebu domácností a inflaci.

"Za předpokladu, že více než 70 procent změny DPH promítnou výrobci do ceny, povede vyšší sazba DPH k nárůstu inflace na začátku roku 2008 o 0,75 procentního bodu," řekl ČTK analytik Komerční banky Jiří Škop. Dodal, že inflační očekávání zvýší inflaci o další 0,2 bodu. "Zvýšení inflace tlumí růst reálných mezd, což se projeví v částečně nižší celkové spotřebě domácností. Reálné výdaje domácností na spotřebu by se v roce 2008 měly snížit o 0,7 procenta a celkový růst HDP by měl klesnout zhruba o 0,6 procentního bodu na průměrná čtyři procenta za rok," doplnil Škop.

Výrazné omezení výdajů domácností za zboží a služby, které podléhají snížené sazbě DPH, ekonomové neočekávají. "Ve snížené sazbě DPH jsou zboží a služby, které jsou pro lidi nutné a kupovat je musí. Lidé se mohou i v tomto případě omezit, ale k takovým úsporám jsou spotřebitelé ochotni až při výrazném nárůstu ceny," podotkl analytik NextFinance Vladimír Pikora.

"Při současném růstu spotřeby domácností, který odhadujeme na sedm procent za celý rok, nezaznamenáme, že by se domácnosti omezovaly," doplnil Pikora. "Součástí reformy je i snížení daně z příjmu fyzických osob, což naopak povede k nárůstu důchodu domácností a následné vyšší spotřebě," upozornil analytik České bankovní asociace Filip Štěrba.

Krátkodobý růst HDP očekává ekonom Raiffeisenbank Aleš Michl: "Dva či tři měsíce před změnou DPH bych předpokládal nadprůměrný růst spotřeby domácností s vidinou levněji se předzásobit. Loni se tak zachovalo i německé obyvatelstvo. Proto odhaduji, že schválení reformy povede v posledním čtvrtletí letošního roku k mírnému zvýšení HDP," řekl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK