Vedení Zentivy navrhuje vyplatit dividendu 11,50 Kč na akcii

27.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. dubna (ČTK) - Farmaceutická společnost Zentiva navrhuje vyplatit za rok 2006 hrubou dividendu 11,50 Kč na akcii. Sdělila to mluvčí společnosti Věra Kudynová. V loňském roce firma vyplatila akcionářům dividendu 9,50 koruny na akcii. "Návrh představenstva bude předložen akcionářům ke schválení na valné hromadě společnosti, která se bude konat 6. června 2007 v Amsterdamu," dodala.

Skupina Zentiva je čtvrtým největším výrobcem léků ve východní Evropě. Hospodaření společnosti skončilo loni čistým ziskem 2,2 miliardy korun, celkové čisté tržby přesáhly 14 miliard korun. Firma zaměstnává více než 4700 lidí a vyrábí přes 250 léčivých přípravků.

Generální ředitel firmy Jiří Michal již při zveřejnění hospodářských výsledků za loňský rok letos v březnu řekl, že představenstvo firmy navrhne valné hromadě zvýšit výplatu dividendy za rok 2006 navýšením procentuální části z čistého zisku.

V březnu Zentiva oznámila, že vstupuje na maďarský trh převzetím některých generických léků, zaměstnanců a dalších provozních aktiv společnosti Sanofi-Aventis. Zentiva také získá tříčtvrtinový podíl v tureckém výrobci léčiv Eczacibaşi Generic Pharmaceuticals (EGP). Zaplatí za něj 460 milionů eur (zhruba 12,9 miliardy korun).

Zhruba 25procentní majetkový podíl drží v Zentivě farmaceutická skupina Sanofi-Aventis, Česká pojišťovna a spřízněné osoby vlastní 12,3 procenta, management a zaměstnanci Zentivy mají 6,4procentní majetkový podíl a zbytek patří ostatním institucionálním a soukromým investorům. Akcie Zentivy N.V. se obchodují vedle londýnské burzy i na pražské burze.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK