PPF: Bartoníček bude akcionářem skupiny s podílem do procenta

27.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. dubna (ČTK) - Předseda představenstva České pojišťovny Ladislav Bartoníček se dohodl s akcionáři PPF Group na svém majetkovém vstupu do skupiny s podílem do jednoho procenta. Nynějšími vlastníky PPF jsou Petr Kellner s 95procentním podílem a Jiří Šmejc s pětiprocentním podílem. Nyní se řeší technické otázky nabytí Bartoníčkova akciového podílu, poté oznámí skupina novou vlastnickou strukturu, řekla mluvčí PPF Dita Fuchsová.

Bartoníček bude generálním ředitelem společného podniku, který vytvoří největší italská pojišťovna Generali se skupinou PPF, jež vlastní Českou pojišťovnu. Holding, ve kterém budou mít Italové 51 procent, se má stát pojišťovacím lídrem ve střední a východní Evropě. Česká pojišťovna a Generali budou zatím v Česku působit samostatně.

Dohoda Generali a PPF oceňuje největší český pojišťovací ústav na 3,6 miliardy eur (asi 101 miliard korun). Generali do společného podniku vloží 1,1 miliardy eur (asi 31 miliard korun) a svá středoevropská aktiva, celkem v hodnotě 1,5 miliardy eur. PPF do něj vloží aktiva České pojišťovny a bude mít podíl zbylých 49 procent. Transakce by měla být dokončena ve druhém pololetí tohoto roku.

PPF je asi nejsilnější finanční skupinou pocházející z ČR. Ovládá Českou pojišťovnu, patří jí také splátková společnost Home Credit nebo PPF Banka (někdejší První městská banka). V minulosti byla většinovým vlastníkem TV Nova, tu ale před dvěma lety prodala americké CME; na oplátku se PPF stala významným akcionářem CME. Skupina vlastnila i eBanku, tu od ní loni koupila za 130 milionů eur (asi 3,7 miliardy Kč) rakouská Raiffeisenbank.

Skupina, která má hlavní sídlo v Nizozemsku, spravuje aktiva v hodnotě více než 220 miliard Kč. V posledních letech se PPF snaží s finančními produkty expandovat na zahraniční trhy, zejména na východě. Působí na Slovensku, v Rusku či Kazachstánu, loni koupila finanční ústavy na Ukrajině, chystá se do Běloruska. Připravuje podnik v Číně, má zastoupení ve Vietnamu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK