HN: Firmy vyplatí na dividendách až 150 miliard

30.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. dubna (ČTK) - Firmy podnikající v Česku budou letos vyplácet nejvyšší dividendy v historii. Podle expertních odhadů by to celkově mohlo být 130 až 150 miliard korun, zhruba o deset procent více než loni. Zhruba dvě třetiny z uvedené sumy skončí na účtech zahraničních vlastníků. Z Česka tak poprvé odtečou dividendy více než sto miliard korun. Píšou to dnešní Hospodářské noviny (HN).

Určit celkovou sumu dividend je obtížné, neboť spousta firem není na burze, a nemusí proto zveřejňovat údaje o zisku, upozornil Vojtěch Benda ze společnosti ING Wholesale Banking. To, že do ciziny poprvé odteče přes 100 miliard, však pokládá za vysoce pravděpodobné. Velice důležité podle něho je, že zhruba stejné peníze zde zahraniční investoři ze svého zisku ponechávají, aby financovali další rozvoj.

Z jedenácti společností, jejichž akcie nejvíce hýbou s pražské burzou cenných papírů, jich bude letos dividendy vyplácet sedm. Celkově na kontech jejich akcionářů skončí skoro 42 miliard korun, spočítal David Marek z firmy Patria Finance. Ze zahraničních vlastníků si nejvíc přilepší španělský operátor Telefónica. Z celkových 16,1 miliardy korun, což je vůbec nejvyšší dividenda v české firemní historii, mu připadne přes 11 miliard korun.

Společnost ČEZ dala na dividendy o celou třetinu více než loni - téměř 12 miliard korun. Více než dvě třetiny této částky poputuje do státní pokladny. Telefónica za každou akcii vyplatí 50 korun hrubého, ČEZ 20 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK