MfD: Umělá kůže Barex se možná přestane v Česku vyrábět

02.05.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Chropyně (Kroměřížsko)/Napajedla (Zlínsko) 2. května (ČTK) - Umělé kůži na boty známé pod značkou Barex hrozí, že se přestane vyrábět. Společnost Fatra, která se její produkci věnuje od sedmdesátých let minulého století, chce její výrobu ukončit a prodat jiné firmě. Plánuje ukončit i výrobu koženky a dalších druhů syntetické usně. Píše to dnešní Mladá fronta Dnes.

Zájem o materiál značně klesl kvůli levnější asijské konkurenci a pádu řady českých odběratelů. Firma nyní hledá zájemce, který by ve výrobě barexu pokračoval. Podle odborníků má koženka velké využití například ve zdravotnictví nebo v automobilovém průmyslu.

Fatra má nyní jedenáct různých druhů výrob, zhruba poloviny se chce zbavit. U těch, které si ponechá, plánuje naopak razantně navýšit výrobu. Zaměřit se chce například na hydroizolační fólie pro stavebnictví. Posílit chce i výrobu podlahových krytin z PVC a technických fólií pro potravinářství.

Loni Fatra zvýšila obrat o více než deset procent na 3,2 miliardy korun. Zisk před zdaněním dosáhl 173 milionů korun. Obrat výroby, který chce firma prodat, je zhruba půl miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK