Za čtyři měsíce se na mýtném vybralo 1,756 mld. Kč

02.05.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. května (ČTK) - Předepsané mýtné na českých dálnicích překročilo za první čtyři měsíce letošního roku 1,756 miliardy korun. Oznámilo to Ředitelství silnic a dálnic. Nejsilnějším byl poslední dubnový týden, kdy předepsané mýtné činilo 114 milionů Kč. Pokud by výběr pokračoval stejným tempem i nadále, budou celkové výnosy za první rok provozu mýtného systému sedm miliard korun.

Kolik však mýtné reálně za rok vynese, není jisté; odhady se pohybují od tří do deseti miliard. Jediným oficiálním číslem je položka v rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury, který je příjemcem veškerých mýtných plateb. Fond počítá letos s příjmem z mýtného ve výši 4,8 miliardy korun. Z toho však stát musí zaplatit zhruba dvě miliardy firmě Kapsch jako splátku za vybudování systému a za služby s mýtem spojené.

Mýtné se v České republice zatím vybírá na zhruba 1000 kilometrech dálnic a rychlostních silnic mikrovlnnou technologií. K placení mýta se zaregistrovalo téměř 170.000 vozidel o hmotnosti 12 tun a více, přičemž výrazně převažují vozy ze zahraničí. Těch se v mýtném systému pohybuje přes 105.000, domácích je asi 62.000.

Ministerstvo dopravy nyní analyzuje možnosti rozšíření systému i na silnice první třídy. Plány resortu se od podzimu několikrát změnily. Podle původní smlouvy měly kamiony začít platit na zhruba 1200 kilometrech silnic první třídy od letošního 1. července, přičemž měla být využita stejná technologie jako na dálnicích.

MD však požádalo firmu Kapsch o návrh satelitní technologie, čímž se červenec stal nereálným termínem a jako nové datum určili zástupci ministerstva 1. leden 2008. Podle posledních zpráv se ministerstvo zřejmě vrátí k původnímu plánu s mikrovlnným systémem a mýtnými branami. Podle dnešního vyjádření náměstka ministra dopravy Jiřího Hodače bude o použité technologii rozhodnuto po 14. květnu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK