HN: Zahraniční firmy sázejí na tuzemské experty

03.05.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. května (ČTK) - Zahraniční firmy stále více využívají tuzemské experty. Jen za poslední rok postavilo v Česku své vývojové či distribuční centrum 31 mezinárodních společností. Ke zhruba dvaceti tisícům Čechů, kteří podle údajů společnosti CzechInvest už v nejrůznějších centrech po celé zemi pracují, přibudou brzy další dva tisíce. Poradenská společnost Accenture chce totiž v tuzemsku zdvojnásobit počet svých lidí. Píšou to dnešní Hospodářské noviny (HN).

Poradenská firma Accenture má po celém světě 160 tisíc zaměstnanců a v Česku 1900 lidí. Ti obsluhují zákazníky společnosti po celém světě. Podle nejvyššího šéfa Accenture Williama Greena chce firma počet lidí v Česku zdvojnásobit. Hledá proto větší prostory. Podle Greena jsou Indie a střední Evropa místy, kam se dnes vyplatí přesunout firmu.

Od roku 2003 už v Česku mezinárodní společnosti do svých center investovaly více než sedmnáct miliard korun. Například Oracle z tuzemska řídí prodej v celé střední a východní Evropě. Firma Skype otevře na konci května v Praze své vývojové centrum s třiceti vývojáři. Také v Microsoftu se na prodeji systémů do mobilů podílejí Češi.

Hlavním tahákem už ale není jen Praha. Například v Brně má své zákaznické centrum německá letecká jednička Lufthansa a pobočku zde otevřela i indická technologická společnost Infosys. Americká softwarová firma Red Hat chce dokonce v moravské metropoli otevřít jednu ze svých nejdůležitějších poboček. Z Ostravy zase obsluhuje zákazníky GE Money.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK