EK kritizuje ČR za diskriminační zdanění zahraničních fondů

07.05.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 7. května (zpravodaj ČTK) - Evropská komise kritizovala Česko a dalších osm států EU kvůli zdanění dividend a úroků vyplácených zahraničním penzijním fondům. Česká praxe prý umožňuje výplaty dividend nebo úroků zahraničním penzijním fondům zdaňovat více než výplaty dividend nebo úroků tuzemským penzijním fondům. To je podle komise diskriminační a po Česku požaduje vysvětlení.

"Evropské odvětví penzijních fondů si stěžovalo na vyšší zdanění penzijních fondů, pokud tyto podle Smlouvy o Evropském společenství vykonávají svá práva na přeshraniční investování," uvedl komisař pro otázky daní a cel László Kovács. "Komise bere tyto stížnosti vážně a rozhodla se zahájit formální šetření," dodal.

Pokud členský stát vybírá vyšší daň od zahraničních penzijních fondů, může to tyto fondy podle Bruselu odrazovat od investic v uvedeném členském státu. Stejně tak se komplikuje možnost přilákat kapitál ze zahraničních penzijních fondů.

V celém problému navíc existuje rozsudek Evropského soudního dvora, který lze považovat za precedentní. Jde o případ "Denkavit", kdy soud rozhodl, že vyšší zdanění výplat dividend a úroků vyplácených do zahraničí než tuzemských výplat dividend a úroků není v souladu se svobodami, které zaručuje evropské právo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK