Aby se dovolená nezměnila v noční můru

01.06.2007 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Ztráta nebo krádež dokladů či zavazadel, autonehoda či zdravotní komplikace mohou z poklidné dovolené v zahraničí přinést několik bezesných nocí. Důležité je nezpanikařit a zachovat si chladnou hlavu.

Téma týdne: Letní dovolená se blíží


Pro svou dovolenou si nejeden z nás vybírá některou ze zahraničních destinací, kde chce hodit pracovní starosti a povinnosti za hlavu a oddávat se lenošení a nicnedělání. Ať už se chystáte na zahraniční cesty sami či s rodinou, do přímořských či horských oblastí, s cestovní kanceláří či na vlastní pěst, vždy se může přihodit nečekaná a nepředvídatelná událost, díky které se během několika okamžiků můžete ocitnout v nezáviděníhodné situaci. Jak se tedy v případě problémů zachovat?


Ztráta nebo odcizení dokladů


Při ztrátě nebo odcizení cestovních dokladů je třeba problém řešit přímo namístě, tj. v zemi, kde k události došlo. Jako první je třeba kontaktovat příslušný český zastupitelský úřad, kde vám bude na základě protokolu policie, ověření vaší totožnosti a státního občanství ČR vystaven náhradní doklad. Ten má však omezenou časovou platnost a většinou slouží jen pro návrat zpět do České republiky.


Ztráta či krádež peněz


Podobnou komplikací je bezesporu ztráta nebo krádež peněz. Nemáte-li u sebe mezinárodní platební kartu, můžete si nechat poslat hotovost od příbuzných či přátel. Využít můžete specializovaných společností jako například Western Union nebo Chequepoint. Jejich výhodou jsou nejenom dlouholeté zkušenosti, ale především rychlost a široká síť poboček. Finanční obnos tak můžete obdržet již během několika hodin.


Úrazy a zdravotní komplikace


Neštěstí nechodí po horách, ale po lidech a úrazy se nevyhýbají nikomu. Ani na dovolené. Než-li samotná léčba je v tomto případě důležitá prevence. Proto byste před samotným odjezdem neměli zapomenout uzavřít odpovídající pojištění a zajistit si adekvátní zdravotní péči.

Pokud se během zahraničního pobytu přihodí nemilá událost vyžadující lékařské ošetření, prvním krokem je samozřejmě vyhledat nejbližší zdravotnické zařízení. Nevíte-li, kde se nachází, pomůže vám asistenční služba, popř. v naléhavých a vážných případech zastupitelské úřady ČR. S sebou byste měli mít platný cestovní doklad a doklad o pojištění.

Pozor! Platby spojené s ambulantním léčením jsou zpravidla hrazeny na místě. Nárok na náhradu vynaložených nákladů pojištěný uplatní u pojišťovny opět bez zbytečného odkladu na základě předložení vyplněného tiskopisu oznamující vznik léčebných výloh v zahraničí, lékařské zprávy s diagnózou, originálů účtů za lékařské ošetření nebo léky.


Problémy na cestách


Řada lidí při cestě na dovolenou využívá vlastního dopravního prostředku. Ale ani tento způsob dopravy není zcela bez rizika. Autonehoda v zahraničí může situaci značně zkomplikovat. Ať už budete viníkem nebo poškozeným, vždy neprodleně uvědomte místní policii. Napište si jména a adresy řidičů ostatních havarovaných vozidel případně svědků dopravní nehody. Policejní protokol podepište pouze tehdy, jestliže všemu rozumíte a souhlasíte-li s jeho zněním (jinak do něj uveďte v češtině své vlastní vyjádření). Neovládáte-li místní řeč, obraťte se na konzulát, který se v případě potřeby stane vaším tlumočníkem.


Asistenční služba pomůže v řadě problémů


Ať už vás potkají zdravotní komplikace nebo se vaše auto stane nepojízdným, v případě těchto a mnoha dalších problémů či nejasností není od věci obrátit se na asistenční službu. Jde o nepřetržitou pomoc, kterou můžete získat buďto v rámci pojištění automobilu (povinné ručení, havarijní pojištění) nebo cestovního pojištění. Před samotným odjezdem není na škodu zjistit rozsah a podmínky asistence.

 

Letní dovolenáDoba letních dovolených se blíží a je nejvyšší čas začít se věnovat jejímu výběru. Čtěte naši rubriku finančních tipů a triků/> a dozvíte se, jak vybrat tu nejlepší a zárověň i nejlevnější dovolenou, jak ji zafinancovat, co vše si před odjezdem na ni budete muset vyřídit či jak řešit problémy přímo na místě, kde ji budete trávit.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ