Co týden dal?

22.06.2007 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


V našem pravidelném týdenním přehledu finančních novinek a událostí se mimo jiné dozvíte, proč název slivovice nevymizí z českých a moravských luhů a hájů, že nejvyšší minimální mzdu pobírají v Lucembursku, nebo že nejdražším městem světa je Moskva. 

Posledních 7 dní ve světě

  • Skupina AXA a společnost BNP Paribas oznámily uzavření dohody o partnerství na ukrajinském trhu neživotního pojištění. AXA koupí od UkrSibbank, dceřiné společnosti BNP Paribas, 50% podíl v její pojišťovací divizi Ukrainian Insurance Alliance a převezme řízení společného podniku.
  • Dlouholetý generální ředitel americké internetové společnosti Yahoo! Terry Semel nevydržel tlak nespokojených investorů a odchází z funkce. Nahradí ho spoluzakladatel firmy Jerry Yang. Do vrcholového vedení se vrací i bývalá finanční ředitelka firmy Susan Deckerová, která byla jmenována prezidentkou.
  • Nejdražším městem světa zůstává Moskva. Ruská metropole se stejně jako v loňském roce umístila na prvním místě žebříčku sestaveném podle hodnoty indexu nákladů na život. Na druhém místě skončil Londýn, Praha obsadila 49. místo.
  • Téměř 1500 eur. Takový je rozdíl v zákonem stanovené minimální mzdě v jednotlivých členských státech Evropské unie. Nejnižší minimální měsíční mzdu stanovuje zákon v Bulharsku (pouhých 92 eur), naopak nejvyšší minimální mzdu 1570 eur pobírají v Lucembursku.
  • Německá automobilka DaimlerChrysler chce ve východní Evropě postavit závod na výrobu nákladních vozů, aby využila silné poptávky v tomto regionu. Výrobce mercedesů by měl podle listu do závodu investovat 100 milionů eur (2,8 miliardy korun).
  • Evropský výrobce letadel Airbus předpokládá, že za letošní rok získá nové zakázky na více než 600 letadel. Sice to bude stále méně než loni, první letošní firemní předpověď zakázek však naznačuje, že v Airbusu roste optimismus. Výrobce se loni dostal do krize kvůli potížím s dodávkami superjumba A380 a zanedbanému vývoji vysoce žádaného úsporného modelu s širokým trupem.
  • Tradiční moravská pálenka ze švestek bude moci nadále nést označení slivovice. Europoslanci totiž při schvalování návrhu o označování lihovin opravili chybu, která by existenci slivovice ohrozila. Kromě slivovice však byl návrh na označování lihovin ostře sledovaným i kvůli jiným alkoholickým nápojům, především vodce a likéru Jagatee.
  • Britská potravinářská a nápojová skupina Cadbury Schweppes hodlá do roku 2011 zrušit 7500 pracovních míst a uzavřít zhruba devět továren. To představuje asi 15 procent pracovních sil a stejný podíl továren cukrářské divize. Firma je největším producentem cukroví na světě.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

  

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 900 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte jeden měsíční příspěvek zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Získejte slevu na dovolenou!
Sjednejte si penzijní připojištění u ČSOB PF Stabilita a získáte slevu ve výši 7 % z ceny pobytového zájezdu z vybraných katalogů CK ČEDOK. K zájezdům last minute je poskytována sleva 500 Kč za osobu při leteckém zájezdu a 300 Kč za osobu při zájezdu autokarem. Nabízíme vám katalog tuzemských i zahraničních last minute. Pokud tedy při koupi zájezdu prokážete, že si spoříte na penzi u ČSOB PF Stabilita, získáte právě tyto slevy.


Posledních 7 dní doma

  • Developerská firma CTP Invest počítá s dalšími investicemi na Ostravsku v zóně Hrabová. Do konce příštího roku chce v ostravském regionu investovat další 4,2 miliardy korun, z toho do CTParku budou směřovat asi dvě miliardy. Počet zaměstnanců v průmyslovém areálu by měl současně vzrůst na 5000 z nynějších asi 1700.
  • Energetická burza Praha by měla zahájit obchodování s elektřinou zřejmě ve druhém nebo třetím týdnu v červenci. Obchodovat by mělo kolem 20 nejvýznamnějších obchodníků s elektřinou pohybujících se na českém a evropském trhu, kteří se v současné době účastní testování.
  • Česká národní banka bude muset zvýšit zásoby mincí a bankovek. Důvodem je posunutí termínu předpokládaného vstupu České republiky do eurozóny, kvůli němuž banka musela přehodnotit svou politiku směřující k minimalizaci zásob národní měny. Původně se předpokládalo zavedení eura od 1. ledna 2010, podle nových odhadů to ale nebude dříve než v roce 2012.
  • Novým generálním ředitelem Telefóniky 02 CR se stal Salvador Anglada, dosavadní viceprezident firmy. Ve funkci nahradí Jaime Smithe, který odchází vést společnost O2 Germany. Anglada před nástupem do Telefóniky působil ve společnostech Dell Computer a Dow Jones Markets.
  • Česká společnost v oblasti logistiky a automobilové přepravy C.S. Cargo a společnost Viamont, jeden z největších tuzemských nákladních dopravců na železnici, se dohodly na vytvoření strategického partnerství. Na tuzemském logistickém a přepravním trhu tak vzniká nejsilnější uskupení svého druhu.
  • Česká měna byla vůči euru na nejnižších hodnotách od loňského března, když kolem poledne oslabila na 28,76 Kč/EUR. Důvodem výrazného oslabení domácí měny je podle analytiků zvýšený odliv kapitálu ze země.
  • Burza cenných papírů Praha bude mít novou strukturu regulovaného trhu. Počínaje 1. červencem dojde ke sloučení stávajícího hlavního a vedlejšího trhu. Spojený hlavní a vedlejší trh ponese nadále název hlavní trh burzy.
  • V České republice dlouhodobě roste spotřeba pohonných hmot, především nafty. Celková spotřeba pohonných hmot loni dosáhla 7,3 miliardy litrů, zatímco v roce 2000 to bylo 5,3 miliardy litrů. To představuje nárůst o 38 procent. Z celkové loňské spotřeby tvořil benzin 37 procent a zbytek byla motorová nafta.
  • Lomnické suchary budou dalším z řady tradičních potravinářských výrobků z Česka, kterým Evropská unie udělí ochrannou známku. Proti registraci pečiva, které se vyrábí ve východočeské Lomnici nad Popelkou, nevznesla během uplynulého půl roku žádná země námitky. Lomnické suchary jsou už devátou českou lahůdkou, kterou bude EU chránit.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Posíláte zaměstnance na zahraniční cestu, nebo jste naopak zaměstnanec, kterého zaměstnavatel na zahraniční cestu vysílá? V obou případech se můžete nově podívat na naši novou stránku v sekci Daně a mzda s názvem Zahraniční stravné, kde naleznete základní údaje o poskytování zahraničního stravného a tabulku se základními sazbami zahraničního stravného pro evropské a další vybrané země.
  • Vývoj na trhu zemního plynu v posledních měsících naznačuje, že tato komodita by se mohla po zbytek letošního roku znovu stát zajímavou investiční příležitostí. Alespoň rostoucí spotřeba energie a environmentální nadšení světových velmocí tomu naznačuje. A právě zemnímu plynu je věnována aktuální analýza společnosti Colosseum, kterou naleznete v sekci Komodity.
  • Zajímáte se o investiční certifikáty a jiné moderní finanční produkty? Pak právě vám je určen časopis ZertifikateJournal od finančního odborníka Martina Svobody plný analýz, dotazů a rozhovorů. Co bylo obsahem aktuálního, v letošním roce již třináctého čísla, se dozvíte v investiční sekci Certifikáty.
     

 

2841.jpgJiž jen týden máte možnost využít naši speciální akci se zvýšenou odměnou za uzavření smlouvy on-line. U stavebního spoření je možné získat odměnu až 900 Kč a u penzijního připojištění až 1 500 Kč. Neváhejte a využijte naší nabídky.

Akce končí 30.6.2007 

Fintriky

Zdůrazňovat fakt, že výběru vlastního povolání se vyplatí věnovat spoustu času a pozornosti, protože zásadním způsobem ovlivní váš budoucí život, by bylo nošením dříví do lesa. My jsme se v naší pravidelné rubrice finančních rad tipů a triků zaměřili spíše na praktické otázky týkající se výběru zaměstnání. Poradili jsme vám podle jakých kritérií povolání vybírat, kde pracovní nabídky hledat, jak správně napsat životopis a motivační dopis a v neposlední řadě jak uspět u příjímacího pohovoru.


Anketa

Před patnácti lety je u nás nikdo neznal, dnes se staly běžnou součástí našeho života a nosíme je u sebe takřka neustále. Řeč je o malém kousku plastu s názvem platební karta. Do konce března vydaly české banky přes 8 milionů platebních karet a našinci jejich prostřednictvím za leden až březen zaplatili zboží v hodnotě 32,6 mld. korun. Celý týden jsme se vás proto v naší anketě ptali, jakým způsobem využíváte nejčastěji platební kartu vy?

  • K výběru peněz z bankomatu - 35 %
  • K placení zboží u obchodníků - 56 %
  • Kartu nemám - 9 %

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU