Asociace garantují odbornost a kvalitu

13.09.2007 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Stejně jako v oblasti bankovnictví či kapitálového trhu existuje řada zájmových sdružení, ani oblast pojišťovnictví není výjimkou. Nejen pojišťovny, ale také pojišťovací makléři či poradci si zakládají svá zájmová sdružení. V čem mohou pomoci?

Téma týdne: Asociace od A do Z
Nějakou pojistnou smlouvu najde doma snad každý. Pojistit lze téměř cokoli. Dům, automobil, zdraví, život nebo i odpovědnost za škody. Není proto divu, že jak pojišťovny, tak také osoby poskytující nejen pojištění se sdružují do různých asociací, unií či sdružení.

Asociaci můžeme definovat jako zájmové či profesní sdružení, jejímž prvořadým cílem je ochrana zájmů svých členů. Podmínkou členství je však i dodržování stanovených zásad, jejichž úkolem je ochrana klienta - zákazníka, a které jsou shrnuty v etickém kodexu. Závažné porušení některé ze zásad může znamenat vyloučení z asociace, což může mít v některých případech i dopad na existenci instituce. Podívejme se konkrétně na sdružení působící v oblasti pojištění.


Česká asociace pojišťoven


Česká asociace pojišťoven (ČAP) je zájmovým sdružením komerčních pojišťoven.V současné době  sdružuje celkem 27 komerčních pojišťoven. Podíl členských pojišťoven ČAP dosahuje na celkovém předepsaném pojistném v ČR téměř 99 %. Z tohoto hlediska je asociace v podstatě reprezentantem českého pojišťovnictví.

Posláním asociace je zastupovat, hájit a prosazovat zájmy pojišťoven i jejich klientů ve vztahu k orgánům státní správy, dalším právním subjektům i ve vztahu k zahraničí a podporovat tak rozvoj pojišťovnictví a pojistného trhu v České republice. Mino jiné také:

  • zpracovávat připomínky k právním předpisům týkajícím se  pojišťovnictví, pojištění nebo jiných zájmů pojišťoven  a prosazovat nezbytné úpravy,
  • působit při odstraňování rozporů mezi členy asociace, dbát na dodržování zásad etického jednání a chování  stanovených v Kodexu etiky v pojišťovnictví,
  • působit v oblasti zábrany škod.


Podmínky členství


Členy asociace mohou být pojišťovny mající povolení k podnikání v pojišťovnictví podle zákona o pojišťovnictví. O jejich přijetí do asociace rozhoduje shromáždění na základě písemné žádosti uchazeče, písemného závazku uchazeče dodržovat stanovy asociace, stručné charakteristiky činnosti uchazeče, charakteristika hospodářských výsledků z předchozího období


ČAP pomůže i občanům


Jedním z úkolů asociace je také zastupovat, hájit a prosazovat zájmy klientů pojišťoven a dbát na dodržování zásad etického jednání a chování stanovených v etickém kodexu, který slouží jako ochrana klienta před nekalým jednáním některého z členů asociace.

Kontakt na asociaci  i další informace o její činnosti či jejich členech naleznete na jejich internetových stránkách: www.cap.cz. Další kontaktní údaje o asociaci naleznete zde.


Asociace českých pojišťovacích makléřů


Dalším sdružením, které tentokrát sdružuje osoby působící v oblasti pojištění je Asociace českých pojišťovacích makléřů. AČPM je profesním sdružením, které vzniklo v březnu 1994 z popudu českých kanceláří mezinárodních makléřských společností. V roce 2004 se AČPM sloučila s Komorou pojišťovacích makléřů a od 1. ledna 2005 působí jako jednotná profesní organizace.

Obecné poslání asociace spočívá v ochraně zájmů svých členů a zvyšování prestiže profese pojišťovacího makléře a pojišťovnictví. Dále se vyjadřuje k přípravě legislativních norem v pojišťovnictví a dalších zákonů, jejichž ustanovení se týkají zájmů jejích členů.


Podmínky členství


Řádným členem asociace se může stát právnická osoba, která je zapsána v registru vedeném MF ČR jako pojišťovací makléř, působí na trhu nejméně 3 roky, alespoň jeden člen managementu nebo zaměstnanec má nejméně 5-ti letou praxi v pojišťovnictví a více než 50% jejích příjmů pochází ze zprostředkování pojištění.


Výhody pro občana


Asociace usiluje o neustálé zvyšování kvality služeb svých členů, aby byly maximálně uspokojovány pojistné zájmy jejich klientů. Každý člen asociace stvrzuje svým podpisem, že bude dodržovat Kodex etiky pojišťovacího makléře, čímž se zavazuje hájit zájmy svých klientů.

Kontakt na asociaci  i další informace o její činnosti či jejich členech naleznete na jejich internetových stránkách: www.acpm.cz. Další kontaktní údaje o asociaci naleznete zde.


Unie společností finančního zprostředkování a poradenství


Poslední sdružení, kterému se budeme věnovat, nepůsobí pouze v oblasti pojištění, ale v celé oblasti finančního zprostředkování a poradenství, tedy pojištění nevyjímaje. Unie společností finančního zprostředkování a poradenství (USF) vznikla v červnu roku 2006 jako  neziskové profesní sdružení právnických a fyzických osob podnikajících na území České republiky v oblasti finančního zprostředkování a poradenství.

Posláním USF je zlepšit kvalitu služeb v oblasti finančního poradenství a zprostředkování na českém trhu. Pracuje na zlepšování podmínek pro výkon podnikání v oboru, a to jak v oblasti legislativní, tak v oblasti ekonomické. Zastupuje subjekty sdružené v unii při jednání se státními a veřejnoprávními institucemi, ostatními profesními sdruženími na trhu a finančními institucemi.


Podmínky členství


Členství v unii je dobrovolné. Členy mohou být fyzické i právnické osoby, jejichž činnost souvisí s podnikáním na finančních trzích. Členství vzniká na základě písemné žádosti.

Kontakt i další informace o její činnosti či jejich členech naleznete na jejich internetových stránkách: www.usfcr.cz.

Asociace od A do ZNa finančním trhu působí celá řada finančních subjektů v různých oblastech. Ty jsou sdruženy do asociací, jejichž cílem je ochrana zájmů svých členů a celého trhu. Právě asociacím byli věnovány finanční tipy a triky tohoto týdne, když jsme se podívali postupně do oblasti bankovnictví, investování, pojištění a leasingu.

 


Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ