Penzijní připojištění zvyšuje motivaci zaměstnanců

24.09.2007 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Máte penzijní připojištění? A přispívá vám váš zaměstnavatel? Podle průzkumu Penzijního fondu Komerční banky považuje penzijní připojištění za významný faktor motivace zaměstnanců 90 procent  tuzemských firem.

Penzijní připojištění se státním příspěvkem využívá přes 3,8 milionu obyvatel České republiky a objem prostředků evidovaných ve prospěch účastníků penzijního připojištění na jejich účtech přesáhl v polovině letošního roku 150 miliard Kč.

Tyto výsledky ukazují, že penzijní připojištění si získalo u obyvatel oblibu. I přes své poměrně “tvrdé“ podmínky – vybírat naspořené peníze či čerpat některou z penzí lze v některých případech až po mnoha letech, u mladších účastníků se může jednat až o desítky let – stále více lidí, přemýšlí o svém důchodovém věku již v době svého pracovního života a penzijní připojištění si uzavírá.

Ale ona zmiňovaná tvrdost je na místě. Penzijní připojištění jako jeden z mála produktů na našem trhu je podporováno státem a stát ho podporuje právě z toho důvodu, aby lidem pomáhalo v době, kdy odejdou do důchodu a přijdou o  své pravidelné příjmy. Nemá tedy zájem na tom, aby účastníci vybírali naspořené prostředky na penzijním připojištění již v produktivním věku.


Podpora od státu


Stát podporuje penzijní připojištění v podstatě trojím způsobem:

  • státním příspěvkem,
  • možností odpočtu zaplacených příspěvků do daňového základu a
  • v neposlední řadě také možností příspěvku zaměstnavatele.

Příspěvky zaměstnavatele jsou do určité výše u účastníka osvobozeny od daní a pojištění a také zaměstnavatel si může příspěvek do určité výše uplatnit jako nákladovou položku. I když to na první pohled nevypadá, tak i umožnění takovéhoto přispívání zaměstnavatelů svým zaměstnancům na důchod je velkou podporou.

Ke konci června získávalo příspěvek zaměstnavatele více než 880 tisíc zaměstnanců. „Příspěvek zaměstnavatele je v současnosti sjednán u přibližně čtvrtiny všech uzavřených smluv v České republice. Lze očekávat, že se tento podíl bude zvyšovat spolu s tím, jak začnou výhod penzijního připojištění využívat také menší zaměstnavatelé a živnostníci,“ uvedl předseda představenstva a výkonný ředitel Penzijního fondu Komerční banky Pavel Jirák.

Přispívat zaměstnancům na penzijní připojištění je právo ne povinnost. Možná právě proto 90 % firem, které přispívají zaměstnancům na penzijní připojištění, považuje tento produkt za faktor motivace zaměstnanců a nástroj snížení jejich fluktuace a podle toho se také chovají. Z výsledků ankety mezi 50 společnostmi různé velikosti a z různých ekonomických oborů vyplývá, že 43 % firem, které poskytují příspěvek zaměstnavatele, přispívá plošně všem zaměstnancům. Pouze 5 % oslovených společností poskytuje příspěvky selektivně – nejčastěji managementu společnosti. Zbylých 52 % společností poskytuje příspěvek při splnění určitých podmínek – například v závislosti na počtu odpracovaných let ve společnosti, typu úvazku nebo výkonnosti zaměstnance.


Zaměstnanci o příspěvky stojí


Významnou roli při rozhodování firmy o tom, zda se zapojit do systému penzijního připojištění či nikoli, sehrává také tlak ze strany zaměstnanců. Aktivně cítí tlak na zavedení příspěvku zaměstnavatele více než tři čtvrtiny dotázaných firem. Pouze 13 % společností uvedlo, že požadavek na zavedení příspěvku od svých zaměstnanců nepociťuje. „Existence příspěvku zaměstnavatele přitom bývá zejména u mladých lidí významným motivátorem k tomu, aby se vůbec do systému penzijního připojištění zapojili,“ doplnil Pavel Jirák.

Pokud firma nabízí příspěvek zaměstnavatele, využívají jej zaměstnanci ve značné míře: u 79 % firem využívá tento benefit více než polovina všech zaměstnanců.


Nepřispíváme, ale produkt sledujeme


Všechny dotázané firmy, které nepřispívají zaměstnancům na penzijní připojištění, tento produkt sledují a průběžně uvažují o tom, zda příspěvek zaměstnancům nezačít poskytovat. 40 % z těchto firem uvažuje o zavedení příspěvku ještě do konce letošního roku, zbývajících 60 % uvažuje o zavedení příspěvku v horizontu delším než jeden rok. Jako nejčastější důvod, proč příspěvek zaměstnavatele neposkytují, uvádějí tyto firmy následující argumenty:

  • legislativa ještě není podle managementu společnosti ustálena a firmy čekají na konkrétní podobu penzijní reformy v ČR;
  • firma necítí dostatečný zájem ze strany zaměstnanců;
  • management má prozatím jiné priority;
  • firma přispívá na jiný produkt (životní pojištění).

Legislativa, legislativa a zase legislativa…. A není se co divit. Již mnohokrát se stalo, že se nějaká věc zavedla a v zápětí byla zrušena, či novelou přeměněna tak, že již nenaplňovala svůj prvotní účeI.  A co se týká penzijního připojištění to také prošlo řadou změn, a snad největší změnou prošel příspěvek zaměstnavatele. Po jeho zavedení se až dodatečně zpřísňovala možnost jeho „výběru“. Není to obvyklé, většinou se daní pouze výnosy, ale pokud nesplníte ustanovení zákona o daních z příjmů, například zrušíte smlouvu předčasně, nebudete zdaňovat nejen výnosy, ale i samotný příspěvek zaměstnavatele.

 

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY