Americké akcie bez větších změn, trh čeká na statistiku

04.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. října (ČTK) - Ceny amerických akcií se během dopolední části obchodování příliš neměnily a investoři vyčkávali hlavně na novou statistiku o situaci na trhu práce. Ta by měla určit, zda je možné v dohledné době ve Spojených státech počítat s dalším snížením úroků. Obecně ale na trhu převládá optimismus ohledně růstu čtvrtletních zisků.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 13.963 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval pokles o tři setiny procenta. Naopak širší index S&P 500 měl zisk asi 0,1 procenta a vystoupil na 1540 bodů, index Nasdaq Composite klesl o čtyři setiny na 2728 bodů.

V pátek bude zveřejněna zpráva o trhu práce v USA, která by mohla přinést velké překvapení. Před měsícem se totiž ukázalo, že americká ekonomika v srpnu ztratila asi 4000 pracovních míst, což byl první pokles po čtyřech letech. Lze proto očekávat, že finanční trhy budou statistiku zkoumat podrobně.

Americká centrální banka v září poprvé po čtyřech letech snížila základní úrok a mezi finančními analytiky se předpokládá, že banka bude v uvolňování měnové politiky pokračovat. Pokud by ale zpráva o trhu práce ukázala, že je trh práce v lepším stavu, než se všeobecně předpokládá, další snížení úroků by nemuselo přijít brzy.

Akciím obecně nižší úroky svědčí, protože firmám snižují náklady na úvěry a pomáhají zvyšovat zisk. Pro snížení úroků dnes částečně hovořila i zpráva o počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Lidí, kteří chtějí podporu, je v USA nejvíce za čtyři týdny. Zatím jich ale není dost na to, aby se změnil pohled analytiků na další kroky centrální banky.

Příliš velké dopady na trh neměla ani zpráva o poklesu továrních zakázek. "Myslím, že to není žádný nový důkaz problémů, s nimiž se ekonomika potýká. Značný zájem je o zprávu o vývoji nezaměstnanosti," sdělil analytik Charles Lieberman ze společnosti Advisors Capital Management. Zpráva podle něj bude důvodem k dalšímu růstu cen akcií.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK