ČSOB musí dát 150 milionů firmám, s nimiž se přela kvůli IPB

05.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. října (ČTK) - Československá obchodní banka musí přispět 150 miliony korun na právní náklady firem, s nimiž se soudila kvůli převzetí zkrachovalé IPB. Píše to Mladá fronta Dnes. Banka chce podle deníku proplacení soudní faktury od státu, ministerstvo financí to ale odmítlo.

O tom, že má ČSOB zaplatit 155,9 milionu korun, rozhodl minulé pondělí pražský vrchní soud. Podle něj se banka navíc snažila proces neodůvodněně protahovat.

Z rozhodnutí se může radovat část firem, které byly před lety zapojeny do operace České pivo, při níž japonská banka Nomura vyvedla z Investiční a Poštovní banky akcie Plzeňského Prazdroje a pak je výhodně prodala. ČSOB, která IPB převzala od státu, se transakci snaží napadat a vymoci od Nomury dodatečnou platbu 24 miliard korun. Obchodem se také zabývá policie.

Městský soud v Praze loni žalobu, která kromě Nomury směřovala i proti dalším firmám zapojeným do obchodu, zamítl jako nedůvodnou. Navíc bance nařídil přispět společnostem, které neúspěšně žalovala, na právníky.

ČSOB se odvolala, rozhodla se však ve sporu pokračovat jen s Nomurou. U ostatních firem napadla jen fakt, že by měla zaplatit právníky. Banka mimo jiné argumentovala tím, že firmy soud protahovaly. Soud ale toto tvrzení obrátil proti bance. Proti jeho verdiktu již není odvolání.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK