Vystěhovat nájemníka by mohlo být jednodušší

05.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. října (ČTK) - Čeští majitelé domů by mohli mít do tří let možnost snáze vystěhovat nájemníka. Politici totiž právě začínají jednat o novele občanského zákoníku, která počítá se zásadní změnou. Pokud bude chtít majitel nájemníka s regulovaným nájemným vystěhovat, už mu nebude muset sdělovat důvod výpovědi a ani mu hledat nový byt. Zatímco dosud koaliční ministři hovořili o dvouleté výpovědní lhůtě, nyní zvažují, že nájemník by se musel odstěhovat do roka po výpovědi. Píšou to Hospodářské noviny.

Změna by se mohla dotknout až 800.000 lidí, kteří bydlí v bytech s regulovaným nájemným. Zákon by se netýkal seniorů a sociálně slabých.

Ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek, který má otázku bydlení ve vládě na starosti, navrhoval, aby měli lidé na hledání nového bytu dva roky. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil nyní zvažuje lhůtu jednoho roku, o které chce s MMR jednat. Čunek je ochoten o zkrácení jednat, nejprve se však musí vyřešit ochrana ohrožených skupin nájemníků.

Pro nájemnická sdružení je ovšem jakákoli změna nepřijatelná. Podle poslance Stanislava Křečka (ČSSD) by lidi, kteří by museli opustit "regulovaný" byt, čekaly velké problémy.

V Česku je nyní asi 800.000 bytů s regulovaným nájemným, z nichž asi 420.000 vlastní jednotlivci nebo firmy. Zbytek patří obcím.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK