Japonské akcie mírně oslabily

05.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 5. října (ČTK) - Japonské akcie v pátek mírně oslabily zejména kvůli výrobci elektroniky Casio Computer. Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 se snížil o 0,2 procenta na 17.065,04 bodu.

Společnost Casio se propadla téměř o pětinu poté, co snížila odhad provozního zisku pro tento finanční rok o 30 procent kvůli slabému prodeji mobilních telefonů. Mobilní operátor KDDI nicméně posílil téměř o pět procent, protože investiční banka Goldman Sachs doporučila nákup jeho akcií.

Analytik Soičiro Mondži ze společnosti Daiwa SB Investments uvedl, že investoři jsou po nedávném růstu nakloněni k vybírání zisků. Upozornil rovněž na nejistotu, která panuje před zveřejněním hospodářských výsledků japonských a amerických firem v příštích týdnech.

Na devizovém trhu se dolar držel nad rekordním minimem vůči euru. Investoři čekají na dnešní zprávu o zářijovém vývoji nezaměstnanosti ve Spojených státech, díky které by si mohli udělat lepší představu o budoucí měnové politice americké centrální banky.

V závěru tokijského obchodování zůstal kurz eura vůči dolaru bez výraznějších změn na 1,4134 USD. Začátkem týdne se přitom jednotná evropská měna vyšplhala až na 1,4283 USD, tedy na nejvyšší úroveň od svého zavedení v roce 1999.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK