ČNB: Vývoj ve světě povede k nižšímu růstu, ČR ale neohrozí

05.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. října (ČTK) - Současné turbulence na světových trzích podle bankovní rady povedou k nižšímu hospodářskému růstu v zahraničí, než ČNB odhadovala. Na českou ekonomiku by to ovšem nemělo mít negativní vliv, protože tuzemské hospodářství je taženo zejména domácí poptávkou, vyplývá ze zápisu jednání bankovní rady z minulého týdne.

"Ohledně vlivu možného zpomalení v zahraničí na českou ekonomiku bylo zdůrazněno, že ve srovnání s minulostí je domácí růst do značné míry založen na domácí poptávce, a proto by případný negativní vnější šok mohl být dobře akomodován," uvádí zápis.

Vývoj na světových trzích rovněž podle zápisu "nad obvyklou míru" zvyšuje nejistotu v dalším rozhodování o nastavení úrokových sazeb. Dalším takovým faktorem je rovněž dopad schválených vládních reforem. "Nicméně většinovým míněním mezi přítomnými bylo, že pohled na ekonomiku vyjádřený v prognóze, zůstává platný," uvádí zápis. Současná prognóza přitom počítá s dalším růstem úrokových sazeb.

Bankovní rada se rovněž zabývala aktuálním vývojem kurzu koruny, který podle ní působí v současnosti výrazně proti růstu inflace. Koruna v uplynulých týdnech několikrát překonala rekord k dolaru a euru. Za posílením koruny stálo podle bankovní rady rychlé uzavírání pozic využívajících korunu coby financující měnu.

Naopak zvyšování cen může podle ČNB v budoucnu způsobit trh práce. "Trh práce je považován za jeden z podstatných zdrojů inflačních tlaků," uvedl zápis s tím, že situace na tomto trhu je celkově napjatá. Během jednání zazněl ovšem také názor, že reformní zpřísňování podmínek pro poskytování podpor v nezaměstnanosti a též otevírání trhu pro pracovníky ze zahraničí zvýší nabídku práce a bude působit proti požadavkům na další růst mezd.

Po projednání situační zprávy bankovní rada jednomyslně rozhodla ponechat základní úrokovou sazbu na 3,25 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK