Vlaky z Německa jezdí do ČR bez zpoždění, stávka se neprojevila

05.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. října (ČTK) - Navzdory stávce německých strojvedoucích jezdí mezinárodní vlaky z Německa do České republiky bez zpoždění. ČTK to řekl mluvčí Českých drah Ondřej Kubala. Vlaky mezi Českem a severem Německa mimořádně začínají a končí v Drážďanech, kam je vozí čeští strojvůdci. Vlaky ze směru Mnichov začínají v německém Řezně.

"Němci stíhají vlaky v Drážďanech otáčet včas," řekl Kubala. Ještě ve čtvrtek přitom České dráhy počítaly u vlaků z Německa zhruba s 20minutovým zpožděním.

Načas, v 9:00, vyjel z Drážďan například vlak EuroCity, který za normálních okolností jezdí z Berlína. "EuroCity Hungaria jelo dnes v 10:15 přesně na čas," potvrdil Petr Hinterholzinger z krajského centra Českých drah v Ústí nad Labem.

Osobních vlaků z Děčína, které jezdí do příhraničního města Bad Schandau, se stávka v Německu netýká. "To jsou naše vlaky s našimi strojvedoucími, dění u sousedů na ně nemá žádný vliv," dodal Hinterholzinger.

Stávka na německých železnicích se nedotkla ani dopravy v Libereckém kraji. "Pokud vím, všechny vlaky jezdily podle jízdního řádu," řekl ČTK Jaroslav Jirman z Českých drah. Německé dráhy vypravují do Liberce čtyřikrát denně vlaky z Drážďan, vždy dva dopoledne a dva odpoledne.

Šestiminutové zpoždění zatím nabral mnichovský rychlík, který jede z Řezna přes Domažlice do Prahy.

U dvou vlaků z Německa však budou muset cestující v Praze Holešovicích výjimečně přestoupit do jiné soupravy. Jde o vlak EC 175 z Drážďan do Budapešti a vlak EC 177 z Drážďan do Vídně. "Je to kvůli tomu, že by nevyšly soupravy v dalších dnech," objasnil Kubala. Ze stejných důvodů budou muset cestující změnit soupravu i v sobotu u vlaku EC 170 z Budapešti do Berlína.

Němečtí strojvůdci zahájili tříhodinovou stávku dnes v osm hodin ráno pouze na lokálních a regionálních tratích. Protestní akci na dálkových trasách totiž dnes nad ránem zakázal pracovní soud v Chemnitzi, i u těchto spojů je ale třeba počítat s výpadky, neboť německým drahám se nepodařilo narychlo změnit připravený jízdní řád.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK