Americké akcie díky zprávě o zaměstnanosti zpevňují

05.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 5. října (ČTK) - Ceny amerických akcií se v úvodu dnešního obchodování zvyšovaly a reagovaly hlavně na čerstvou statistiku. Podle ní je trh práce v USA v lepším stavu než se všeobecně předpokládalo, což dává naději, že firmy si udrží solidní růst zisků. Investorům nevadí ani to, že centrální banka nemá důvod spěchat se snižováním úroků.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem hodnoty 14.061 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval zisk v rozsahu 0,6 procenta. Širší index S&P 500 byl vyšší o téměř 0,8 procenta a nacházel se v blízkosti 1555 bodů, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite vzrostl o téměř 1,5 procenta na 2774 bodů.

Americká ekonomika v září vytvořila asi 110.000 pracovních příležitostí, tedy zhruba o 10.000 více, než se čekalo na finančních trzích. Revize dat navíc ukázala, že v srpnu vzniklo 89.000 pracovních míst, takže ekonomika o žádná místa nepřišla, jak naznačovaly předběžné údaje.

"Údaje z trhu práce nám ukazují, že se ekonomika nerozpadá. Alespoň zatím ne," uvedl hlavní analytik investiční společnosti Solaris Asset Management Tim Ghriskey.

Vyhlídky na pokračující růst ekonomiky podpořily celou řadu odvětví. Kurz akcií hliníkárenské společnosti Alcoa například zpevnil o 2,7 procenta, což podpořilo celý trh, protože Alcoa tvoří bázi Dow Jonesova indexu. Zvyšovaly se i kurzy akcií farmaceutických společností jako je Merck & Co, která těží i z příznivých výsledků zkoušek nového přípravku.

Zvyšovaly se i kurzy bank a dalších finančních institucí, včetně investiční banky Merrill Lynch. Její akcie přitom měly důvod k poklesu, protože banka oznámila, že ve třetím čtvrtletí bude mít ztrátu. Banka totiž bude odepisovat investice za 4,5 miliardy dolarů, převážně v souvislosti s krizí na hypotečním trhu v USA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK