ČSÚ: Inflace v září zrychlila na 2,8 procenta

08.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. října (ČTK) - Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v září zrychlilo na 2,8 procenta ze 2,4 procenta v srpnu. Oznámil to Český statistický úřad. Proti předchozímu měsíci se ceny snížily o 0,3 procenta. Meziroční zrychlení inflace se projevilo v růstu cen za bydlení, tabákové výrobky a potraviny. Ekonomové takový vývoj očekávali.

"Meziroční inflace nyní zhruba odpovídá predikci ČNB z července a je potvrzením předpokladů banky, že cenová stagnace během letních měsíců byla jen dočasným jevem," komentoval výsledky analytik Živnostenské banky Patrik Rožumberský. Podle něj strmý růst cen některých potravin ve zbývajících měsících roku vytlačí inflaci výrazně nad tři procenta. "Další cenový boom lze očekávat na začátku příštího roku v souvislosti se zvýšením nepřímých daní," doplnil.

U bydlení stouply ceny čistého nájemného o 9,8 procenta, z toho v bytech s regulovaných nájemným meziročně o 17 procent. Naopak u bytů s tržním nájemným ceny klesly o 0,2 procenta. Ceny tabákových výrobků se zvýšily o 27,4 procenta a zrychlily tak svůj růst. V srpnu totiž cena cigaret vzrostla meziročně o 26,6 procenta. K meziročnímu růstu cen přispěly i ceny potravin, kde například zdražily o 2,5 procenta pekárenské výrobky. Dražší byly rovněž mléko, sýry, vejce nebo oleje.

Naopak na snižování cenové hladiny působil hlavně pokles cen telefonických a telefaxových služeb, které meziročně klesly o dvě procenta. Nižší než loni byly rovněž ceny vepřového masa, zeleniny včetně brambor a cukru.

Meziměsíční pokles cen způsobilo především zlevnění dovolených, a to o 16,1 procenta. Snížily se rovněž ceny pohonných hmot o 0,9 procenta, osobních aut o 0,4 procenta a jízdních kol o 2,9 procenta. Klesly i ceny v telekomunikacích, doplatků za léky a potravin.

Ve srovnání se srpnem zdražilo v září nájemné v bytech s regulovaným nájemným, a to o 1,3 procenta. Růst cen cigaret zmírnil na 0,6 procenta. Dražší v září byly rovněž chléb a mouka.

V souvislosti se zahájením nového školního roku vzrostly i ceny za vzdělávání. Například poplatky v mateřských školách vzrostly o 2,5 procenta. Poplatky v soukromých základních školách stouply o 4,6 procenta a v soukromých středních školách o 1,7 procenta. Ceny za ubytování na vysokoškolských kolejích byly vyšší o 0,9 procenta a v internátech o 3,1 procenta.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v září stejně jako v srpnu dvě procenta.

Meziroční přírůstek průměrného harmonizovaného indexu spotřebitelských cen 27 členských zemí EU byl podle předběžných údajů Eurostatu v srpnu 1,9 procenta, tedy o 0,1 procentního bodu méně než v červenci. Nejvíce vzrostly ceny v Lotyšsku (o 10,2 procenta) a Bulharsku (o 9,3 procenta), nejméně naopak na Maltě (o 0,6 procenta) a v Dánsku (o 0,9 procenta).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK