Inflace je již třetím měsícem nižší, než odhadovala ČNB

08.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. října (ČTK) - Meziroční inflace byla v září o 0,1 procentního bodu nižší, než odhadovala Česká národní banka. ČTK to sdělil ředitel sekce měnové a statistiky ČNB Tomáš Holub. Za tímto výkyvem podle něj stále stojí nižší korigovaná inflace bez pohonných hmot, i když oproti srpnu se její odchylka zmírnila. V předchozích dvou měsících se inflace pohybovala 0,2 procentního bodu pod odhady centrální banky.

Naopak vyšší ve srovnání s odhady ČNB byl zejména růst cen potravin a dopadu změny nepřímých daní na ceny cigaret. "Mírně vyšší oproti prognóze byly rovněž ceny pohonných hmot," uvedl Holub.

Podle dnešních údajů se meziroční inflace v září zvýšila na 2,8 procenta ze 2,4 procenta v srpnu. Inflace se tak nachází v dolní polovině tolerančního pásma, které si kolem svého tříprocentního cíle stanovila ČNB.

Primární dopady změn nepřímých daní podle centrální banky přispěly do meziroční inflace více než jedním procentním bodem. "Inflace očištěná o tyto dopady - tzv. měnověpolitická inflace - se tedy v září zvýšila na úroveň zhruba 1,8 procenta," upozornila ČNB.

Meziměsíčně cenová hladina v září poklesla o 0,3 procenta. "Tento vývoj byl dán zejména snížením cen rekreací, cen v dopravě, v telekomunikacích a u některých položek potravin," upozornil Holub.

Naopak rostly zejména ceny regulovaného nájemného, tuhých paliv a plynu, ceny nových sezonních modelů oděvů a obuvi a s nástupem nového školního roku i ceny vzdělávání. Pokračoval rovněž, i když s menší intenzitou, růst cen tabákových výrobků vyvolaný předchozími úpravami spotřební daně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK