Nejvlivnější ženou byznysu je Cynthia Carrollová

08.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. října (ČTK) - Nejvlivnější ženou světového byznysu se v letošním ročníku časopisu Fortune stala generální ředitelka nadnárodní těžební skupiny Anglo American Cynthia Carrollová. Sesadila tak z prvního místa Patricii Russovou, která řídí francouzský podnik Alcatel-Lucent, a která se letos umístila až čtvrtá. Obdobný žebříček pro Spojené státy vede generální ředitelka nápojového koncernu PepsiCo Indra Nooyiová.

Pro Carrollovou je letošní vítězství hned dvojnásobné. Je totiž první ženou, která se postavila do čela Anglo American, a zároveň je prvním občanem mimo Jihoafrickou republiku, kterému se poštěstilo tento podnik řídit. Anglo American je britským podnikem, má ale celosvětovou působnost a kořeny firmy sahají do Jihoafrické republiky. Carrollová se navíc v loňském ročníku vůbec neumístila.

Letošní žebříček je zajímavý i z jiného pohledu. Umístilo se v něm totiž více žen, které lze označit za americké expatriotky. To je případ i první v pořadí Carrollové. Na seznamu sice reprezentuje britský podnik, jinak je to ale Američanka a vystudovaná geoložka. Totéž platí o Russové nebo Cookové, které jsou rovněž Američanky, ale reprezentují zahraniční podnik.

"Cesta na vrchol kariérního žebříčku je v Americe zdlouhavá, což může vysvětlovat, proč někteří z nejlepších a nejchytřejších směřují do Evropy," píše Fortune.

Uplynulý rok ale nebyl příznivý ke všem ženám. Doplatily na to rovněž obě manažerky z Japonska, které figurovaly v loňském žebříčku Fortune, ale v tom letošním už nejsou. Tomoyo Nonakaová z elektrotechnického koncernu Sanyo i Fumiko Hayashiová ze společnosti Daiei už vysoké pozice nezastávají, a nemohly se tedy v žebříčku ani umístit.

První Japonka, ředitelka společnosti Tempstaff Jošiko Šinoharová, je až na 39. místě, druhá Japonka Sawako Nomaová z podniku Kodansha je v žebříčku 45. Do první desítky se probojovala i Turkyně Güler Sabanciová a zastoupeny jsou i ženy ze Singapuru, Číny nebo Izraele.

Z Evropanek ještě zaujme Marina Berlusconiová, dcera bývalého italského premiéra Silvia Berlusconiho. Na rozdíl od svého otce nemá tato žena ambice uspět v politice, zato dohlíží na chod rodinného podniku, v němž je majetek za zhruba 12 miliard dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK