České akcie na burze uzavřely jen 7,7 bodu od rekordu

08.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. října (ČTK) - České akcie dnes na pražské burze opět posílily a přiblížily se na dosah rekordu. Nejvíce k tomu pomohly zisky akcií energetické společnosti ČEZ a petrochemického holdingu Unipetrol. Hlavní index PX stoupl o 0,78 procenta na 1896,1 bodu, což bylo jen 7,7 bodu za zatím nejvyšším závěrem z letošního 9. července. Výsledky zveřejnila burza.

Akcie ČEZ zpevnily o 2,17 procenta na nový vrchol 1273 korun. "Důvodem je poměrně malá nabídka a slušný zájem jak z řad domácích, tak i zahraničních hráčů, především pak z Polska," uvedl obchodník firmy Patria Finance Viktor Reischig. ČEZ také oznámil průnik na řecký trh, kde uzavřel zatím menší velkoobchodní kontrakt na zkušební dodávku elektřiny.

Na svém dosavadním maximu 322,7 koruny zakončily den po růstu o 1,77 procenta i akcie Unipetrolu. Finanční skupina J&T snížila koncem září podle oznámení pro regulátora kapitálového trhu podíl v Unipetrolu z původních 6,66 na 4,24 procenta. Podle vyjádření J&T však ke skutečnému prodeji akcií nedošlo a šlo pouze o operace spojené s financováním transakce, oznámil makléř společnosti Cyrrus Radomír Vach.

Rozdílně si vedly cenné papíry peněžních firem. Zatímco akcie Komerční banky získaly 1,28 procenta na 4498 korun, akcie Erste Bank, nejziskovější emise na trhu v minulém týdnu, naopak poklesly o tři čtvrtě procenta na 1597 korun.

Obchodní aktivita nenavázala na vysoké objemy z konce předešlého týdny a akciový objem spadl pod letošní průměr na 2,8 miliardy korun z pátečních 4,3 miliardy korun.

Obchody s cennými papíry:

- akcie 2,837 miliardy Kč

- dluhopisy 6,3 miliardy Kč

- certifikáty a deriváty 6,7 milionů Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK