HN: Kalousek chce zachovat daňovou výhodu pro hypotéky

09.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. října (ČTK) - Hypotéky si zřejmě nadále udrží současnou možnost daňového zvýhodnění. Přestože ministerstvo financí kvůli chystané reformě hospodaření s veřejnými penězi připravuje návrh na zrušení řady daňových výjimek, u úvěrů na bydlení zrušení daňových odpočtů prosazovat nebude, píšou Hospodářské noviny.

Náměstek ministra financí Ivan Fuksa v neděli v pořadu Otázky Václava Moravce řekl, že zrušení daňových výhod by mělo postihnout i hypotéky.

Podle HN ale Fuksa v pondělí uvedl, že ministerstvo bude doporučovat u hypoték zachování výjimky. MF by tak chtělo udržet současný boom bytové výstavby a kompenzovat tím lidem zvýšení DPH z pěti na devět procent, které přijde na začátku příštího roku. "Ministr (financí Miroslav) Kalousek a já to budeme doporučovat, o výsledku rozhodnou politická jednání. Dá se ale čekat, že se zřejmě přikloní k udržení této motivační výjimky," řekl Fuksa a dodal, že se to týká i úvěrů ze stavebního spoření.

MF připravuje škrty daňových výjimek v rámci novely zákona o dani z příjmu fyzických a právnických osob, jejíž věcný záměr má předložit vládě do konce letošního roku. Podle Fuksy je možné, že novelu nakonec předloží zvlášť pro fyzické osoby a zvlášť pro firmy. Cílem je zjednodušit výběr daní a zrušit stovky výjimek v současném daňovém systému.

Ve výsledku by podle Fuksy mělo zůstat jen zhruba 120 výjimek. Český daňový systém jich přitom dnes má kolem 400, připomíná deník s tím, že nová verze podle úředníků resortu nezačne platit dřív než v roce 2009.

V dnešních Lidových novinách Kalousek také znovu odmítl spekulace médií o chystaných změnách v podpoře stavebního bydlení. "Je pravda, že jednotlivé oblasti analyzujeme, promýšlíme a diskutujeme o nich. To ale neznamená, že zítra bude revoluce," řekl listu. "Nedomnívám se, že bych v následujících 15 měsících předkládal nějaké návrhy změn systému stavebního spoření," dodal Kalousek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK