Americké akcie zahájily týden mírným poklesem

09.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. října (ČTK) - Ceny amerických akcií se v úvodu týdne převážně snižovaly, i když technologické tituly ještě navázaly na předchozí růst a nepatrně zpevnily. Z klíčových odvětví zamířily dolů hlavně akcie těžebních společností. Na devizovém trhu se zvyšoval kurz dolaru, jeho zisky ale byly nevýrazné.

Dow Jonesův index klesl o 22,28 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 0,16 procenta na 14.043,73 bodu. Širší index S&P 500 si odepsal 0,32 procenta na 1552,58 bodu, zatímco index Nasdaq Composite pokračoval v růstu, zpevnil o 0,25 procenta a den zakončil na 2787,37 bodu.

Objemy obchodů ale nebyly vysoké, protože ve Spojených státech se slavil státní svátek a některé trhy byly uzavřeny. Nepříznivě také zapůsobila zpráva, že dvě makléřské firmy snížily nákupní doporučení k akciím Merrill Lynch, protože banka pociťuje dopady krize na hypotečním trhu.

Za poklesem energetických a těžebních firem stály obavy, že problémy na trhu bydlení mohou snížit poptávku po energii. Z toho důvodu se v pondělí o více než dvě procenta snížily ceny ropy. Akcie Exxon mobil proto klesly asi o 0,7 procenta a konkurenční Chevron si odepsal 0,8 procenta.

Navzdory pondělnímu poklesu je Dow Jonesův index a index S&P 500 blízko maxima, na němž se ocitly v pátek. Index Nasdaq zdolal šestileté maximum, a dostal se tak nejvýše od ledna 2001.

"Minulý týden jsme měli silný růst. Je tedy přirozené, že teď se může dostavit větší opatrnost, protože kvůli výsledkovým zprávám nás nyní čekají dva až tři velmi důležité týdny," poznamenal portfolio manažer společnosti Thrivent Financial Mike Binger. Jako první bude o hospodaření za předchozí čtvrtletí informovat společnost Alcoa.

Na devizovém trhu se zvyšoval kurz dolaru, částečně šlo ale o technickou korekci, protože měna několik dnů nepřetržitě oslabovala. Dolar v pátek oslaboval navzdory tomu, že zpráva o situaci na trhu práce byla příznivější než se čekalo. Obchodníci se ale obávají, že ekonomika neroste dost rychle, takže centrální banka možná opět sáhne ke snížení úrokových sazeb.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,4042 USD, a mírně tak zpevnil z předchozích 1,4134 USD, kde byl v pátek. Vůči japonskému jenu zpevnil na 117,37 ze 116,89 JPY, naopak euro vůči jenu oslabilo na 164,81 z předchozího kurzu 165,21 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK