Japonské akcie v úterý posílily

09.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 9. října (ČTK) - Japonské akcie v úterý rostly. Trhy táhly vzhůru akcie maloobchodní společnosti Fast Retailing a vývozců, v čele s Hondou. V závěru obchodování index Nikkei vzrostl o 94,86 bodu, tedy 0,6 procenta, na 17.159,90 bodu.

Posílil také nejmenší japonský mobilní operátor Softbank díky zprávě, že se mu v září podařilo již pátý měsíc za sebou přilákat více klientů, než jeho větším rivalům. Akcie společnosti Toray Industries zpevnily o 4,9 procenta poté, co společnost oznámila, že plánuje investovat kolem 20 miliard jenů (3,3 miliardy Kč) do zvýšení produkce uhlíkových vláken, které mají využití v automobilovém a leteckém průmyslu.

Dolar dnes v Asii pokračoval v růstu proti euru. Americké měně stále pomáhá páteční zpráva o nezaměstnanosti, která zmírnila obavy z recese ve Spojených státech. Zisky však byly pouze nízké, protože investoři nejsou ještě zcela přesvědčeni, že centrální banka USA (Fed) v budoucnosti nepřistoupí k dalšímu snížení úrokových sazeb.

Vůči jenu pak dolar oslabil kvůli vysokému prodeji americké měny japonskými vývozci, kteří se vrátili na trh po prodlouženém víkendu. Japonské finanční trhy byly v pondělí kvůli státnímu uzavřeny.

V závěru obchodování euro k dolaru oslabilo o 0,25 procenta na 1,4020 USD. Vůči jenu dolar přišel o 0,25 procenta na 117,20 JPY. Euro k japonské měně kleslo o 0,45 procenta na 164,25 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK