Průzkum OMD: Čtenáře deníků nejvíce zajímají zprávy z regionů

09.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. října (ČTK) - Čtenáře deníků nejvíce zajímá aktuální zpravodajství z regionů. Hodnotí je lépe než například titulní stránky novin. Nejméně je upoutá inzerce, vyplývá z průzkumu mediální agentury OMD.

Účastníci průzkumu měli na stupnici od nuly do stovky ohodnotit, jak je pro ně zajímavých 21 rubrik, které se běžně objevují v novinách. Čím více je daná rubrika láká, tím vyšší počet bodů jí dali.

Regionální zpravodajství získalo 77,3 bodu, a umístilo se tak na vrcholu žebříčku. Naopak na posledním místě byla s 50,9 bodu rubrika inzerce.

Na stupnici zajímavosti zaujala druhé místo titulní stránka, která získala 77 bodů. Zatímco zajímavosti ze světa skončily s 74,2 bodu na třetí příčce, zprávy ze zahraničně-politického dění se s 59,7 bodu umístily na pátém stupínku odspoda.

Čtvrtou nejzajímavější rubrikou je pro čtenáře novin předpověď počasí. Domácí politické zpravodajství obsadilo 13. místo. Získalo 64,1 bodu, což je méně než například rubrika životní styl, věda a technika či kultura.

Ženy většinu rubrik hodnotily lépe než muži. Existují i typicky mužské a ženské rubriky. Nejrozdílněji u obou pohlaví bodovala část automoto, kterou mužští čtenáři oznámkovali číslem 61,8 a ženy 45. S podobně vysokým rozdílem skončila i rubrika věda a technika. Ženy zase daleko raději než muži čtou rozhovory a reportáže o známých osobnostech nebo články věnované životnímu stylu.

Průzkum, kterého se zúčastnilo 554 respondentů ve věku od 12 do 69 let, provedla mediální agentura OMD pomocí on-line systému Snapshots. Ten je určen k rychlému získávání aktuálních informací z trhu mezi českými uživateli internetu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK