Gazprom se s Ukrajinou dohodl na vyrovnání závazků

09.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 9. října (ČTK) - Ruský monopolní vývozce plynu Gazprom urovnal spor s Ukrajinou. Informovala o tom agentura AP. Gazprom tak potvrdil informace, které se v médiích objevily už v pondělí. Ukrajina této firmě údajně dluží za odběr plynu a pokud by se obě strany nedohodly, mohl být ohrožen tranzit energetické suroviny do střední Evropy.

Ukrajina Gazpromu dluží 1,3 miliardy dolarů (přes 25 miliard Kč). Na úhradě dluhu se dohodl generální ředitel společnosti Alexej Miller s ukrajinským ministrem paliv a energetiky Jurijem Bojkovem. Platí prý původní podmínka, že budou závazky vyrovnány do 1. listopadu.

V Moskvě bude jednat ukrajinský premiér Viktor Janukovyč a předpokládá se, že se rozhovory zaměří i na dodávky plynu. Gazprom minulý týden uvedl, že pokud Ukrajina závazky nevyrovná, sníží jí dodávky. Ukrajina i Gazprom však trvaly na tom, že jejich vzájemný spor nenaruší tranzit plynu do zemí Evropské unie.

Gazprom už se s Ukrajinou o platby za odběr plynu přel několikrát. Spor se začátkem roku 2006 vyhrotil natolik, že firma Ukrajině přestala surovinu dodávat, takže bez plynu byly i některé země EU. Brusel pak žádal od obou stranu ujištění, že jejich spory už tranzit plynu neovlivní.

Česká republika loni kryla spotřebu plynu z 83 procent dovozem z Ruska, zbytek pocházel z Norska. Společnost RWE Transgas koncem loňského roku prodloužila s Gazpromem smlouvu o dodávkách zemního plynu do ČR až do roku 2035. Gazprom je největším producentem plynu na světě; v Evropě uspokojuje celkovou potřebu plynu z jedné čtvrtiny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK