Co týden dal?

19.10.2007 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Rakousko otevře od ledna pracovní trh, klienti českých bank platí nejvyšší poplatky ve střední Evropě, ČR podepsalo s Evropskou komisí první tři operační programy pro roky 2007-2013, Bawag Bank změní majitele. To jsou jen některé z událostí právě uplynulého týdne.

Posledních 7 dní ve světě

  • Společnost Airbus v Toulouse předala první exemplář největšího dopravního letounu světa Airbus A380 zákazníkovi - společnosti Singapore Airlines. První komerční let se uskuteční 25. října na trati Singapur-Sydney.
  • Jen pro šest až sedm tisíc pracovníků 50 vybraných profesí a navíc jen zkušebně na jeden rok se od ledna otevře rakouský pracovní trh ve vztahu k novým členským zemím Evropské unie. Ze starých členských zemí mohou Češi dosud pracovat bez povolení v Británii, Irsku, Švédsku, Řecku, Finsku, Španělsku, Portugalsku a Itálii.
  • Nobelovu cenu za ekonomii za letošní rok získali tři američtí ekonomové Leonid Hurwicz, Eric Maskin a Roger Myerson, kteří vypracovali základy teorie optimálních mechanismů sloužících k žádoucímu fungování různých trhů. Ve Stockholmu to oznámil výbor pro udělování Nobelovy ceny při Švédské akademii věd.
  • Polská BRE Bank, která vstoupí na český a slovenský bankovní trh v listopadu prostřednictvím své internetové odnože s názvem mBank, investuje v těchto zemích asi 29 milionů eur (zhruba 800 milionů korun). Návratnost banka očekává v roce 2012.
  • Zahraniční investoři v srpnu prodávali americké cenné papíry nejrychlejším tempem od roku 1990. Z údajů tamního ministerstva financí vyplývá, že čistý odliv kapitálu dosáhl 69,3 miliardy dolarů, což je podle analytiků výsledkem problémů, které v USA zasáhly trh bydlení. Právě v srpnu se problémy na finančních trzích projevily v plné síle a na trh se vrátila globální úvěrová krize.
  • Evropská komise začala zkoumat, zda ČR oprávněně používá pětiprocentní sazbu daně z přidané hodnoty na živá zvířata, zejména koně. Podle komise nemohou členské státy používat sníženou DPH u zvířat, která neslouží k produkci potravin. Stejně tak EK prozkoumá DPH na koně v dalších šesti státech. Nizozemsku kvůli tomu pohrozila i žalobou.
  • Britská rozhlasová a televizní stanice The British Broadcasting Corporation (BBC) chystá hlubokou reorganizaci, při které zruší asi 1800 pracovních příležitostí. Zaměstnává asi 23.000 lidí, takže předpokládaný úbytek počtu pracovních příležitostí tvoří kolem osmi procent. BBC propouštěla už před dvěma lety, kdy přišlo o místa 3780 lidí.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

  

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Cestovní pojištění se slevou!
Chystáte se odjet z podzimního počasí do tepla na dovolenou? Česká podnikatelská pojišťovna nabízí nejen v době dovolených, ale během celého roku on-line sjednání cestovního pojištění se slevou až 28 %. Dopřejte si klidnou dovolenou, nabízíme vám rychlý a levný způsob jak si ji zajistit.

Posledních 7 dní doma

  • Stavební spořitelny půjčily za devět měsíců letošního roku na bydlení téměř 52 miliard korun, což je o necelých 13 miliard více než za stejné období loni. Vyplývá to ze statistik všech šesti tuzemských spořitelen. Za celý loňský rok přitom tyto finanční ústavy půjčily necelých 53 miliard korun.
  • Klienti českých bank zaplatí v průměru za rok za vedení běžného účtu ve srovnání s dalšími zeměmi střední Evropy nejvíce, a to 82 eur (2260 Kč). Nejnižší poplatky jsou podle průzkumu Slovenské bankovní asociace na Slovensku. Zde klienti zaplatí ročně 45 eur (1240 Kč).
  • Více než tři pětiny společností v České republice se staly v posledních dvou letech obětí hospodářské kriminality. Každá firma v průměru přišla o 34 milionů korun. Nejčastěji se firmy setkávají s krádežemi, korupcí a uplácením. Vyplývá to z nejnovějšího celosvětového průzkumu společnosti PricewaterhouseCoopers mezi 5400 společnostmi, z čehož 79 firem bylo z ČR.
  • Firmy mohou využít služby další úvěrové pojišťovny. Na český trh vstoupila Coface Austria Kreditversicherung, která nabízí úvěrové pojištění. V roce 2009 plánuje služby rozšířit o financování pohledávek. Na českém trhu nabízejí pojištění pohledávek také Atradius, Egap a Euler Hermes Čescob.
  • Česko v úterý s Evropskou komisí podepsalo první tři operační programy z nového programovacího období 2007 až 2013. Může tak čerpat z evropských peněz na lidské zdroje zhruba 105 miliard korun. Z toho přibližně dvě miliardy korun by ČR mohla získat do konce letošního roku.
  • Příliv přímých zahraničních investic do České republiky v loňském roce klesl o téměř polovinu na 5,96 miliardy dolarů (asi 115,9 miliardy korun). Česká republika tak vypadla z první dvacítky zemí s největším přílivem těchto investic, v níž se s 11,7 miliardy dolarů umístila o rok dříve.
  • Tuzemská Bawag Bank, kterou plně ovládá rakouská banka Bawag, zřejmě změní majitele. Rakouský majitel se totiž rozhodl banku v ČR prodat. Termín prodeje není pevně stanoven, nicméně rakouská banka by chtěla svoji českou pobočku prodat rychle. Nový majitel by měl získat banku, která na českém trhu působí od roku 1991 s celkovými aktivy 33 miliard korun.
  • Velké tuzemské firmy si vybírají banku především podle úrovně poskytovaných služeb, kvality firemních bankéřů a rychlosti prováděných transakci. Společnostem přitom nezáleží tolik na ceně transakcí. Na tři čtvrtiny velkých podniků využívají služeb velkých tuzemských bank, vyplývá to z průzkumu mezi velkými podniky v ČR.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Posledních 7 dní na našem serveru

  • Využívání běžného účtu a služeb s ním souvisejících je samozřejmostí pro většinu z nás. Přesto je tento produkt často zahalen rouškou tajemství. A není divu, přispívají k tomu hlavně netransparentní bankovní sazebníky čítající často desítky stran se stovkami položek s pro laika nic neříkajícími názvy. Naše aktualizovaná abeceda běžných účtů vám pomůže k lepší orientaci v této problematice.
  • Naše Prodejní centrum se rozrostlo o nové produkty z oblasti pojištění. Nabízíme vám možnost si uzavřít havarijní pojištění pro vašeho čtyřkolového miláčka. Dále pak máte možnost se zajistit pro případ úrazu a nově si uzavřít také úrazové pojištění on-line.
  • Finanční subjekty, jejich klienti i státní instituce se musí pohybovat v rámci vymezených pravidel. Někdy je dobré se s nimi seznámit. Aktuální znění zákonů ze světa obchodu a financí naleznete na stránce Důležité zákony.


Investorský magazínZajímáte se o oblast investování a dění na finančních trzích? Pak si nenechte ujít Investorský magazín. Akcie Unipetrolu se od začátku roku zhodnotily o 35 %. Koresponduje to s vývojem jeho hospodaření? Pohled na Unipetrol bude zahrnovat fundamentální a technickou analýzu, trochu politiky a burzovního sentimentu.

 

Fintriky

Která banka je nejlepší? Služby, které banky využít? Výběr není jednoduchý, zvláště když u nás působí několik desítek bank. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli vám postupně představit banky, které působí na našem trhu. Víte, na které skupiny klientů se ta která banka zaměřuje, kolik má bankomatů či kolik vydala karet? Nejen tyto informace jste mohli najít v článcích o bankách v naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků. Tento týden jsme se podívali na čtyři banky na českém trhu Českou spořitelnu, Komerční banku, GE Money Bank a Československou obchodní banku.

 

Anketa

Když mají státní i městské firmy říct, jak hospodaří s veřejnými penězi, drží se osvědčené taktiky: mlčet, utajovat, mlžit. Myslíte, že se situace postupně lepší? Nebo naopak dochází k stále větší korupci?

  • Věřím, že k únikům veřejných peněz už skoro nedochází - 7 %
  • Korupce se stále zvětšuje - 93 %

 

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU