Suez zvedl 9měsíční zisk o 15 pct; sloučí se s GDF

15.11.2007 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Francouzský podnik veřejných služeb Suez ve čtvrtek vykázal za prvních devět měsíců roku dvojciferný růst provozního zisku, podpořený...

...akvizicemi, novými vodárenskými a odpadovými kontrakty a spuštěním nových elektráren v Evropě.

Skupina současně potvrdila celoroční cíl letošního růstu provozního zisku z běžné činnosti o více než 15 procent a jádrového zisku o více než 10 procent. Provozní zisk z běžné činnosti za období od ledna do září meziročně vzrostl o 14,6 procenta na 3,89 miliardy eur.

Tržby stouply na 34,23 miliardy eur proti 32,41 miliardy před rokem, zatímco analytici oslovení Reuters v průměru čekali 34,72 miliardy.

"Je to trochu méně, než jsme čekali, a jejich akcie včera hodně posílily, takže někteří lidé vybírají zisky," řekl nejmenovaný makléř. Akcie Suezu v 10:20 oslabovaly 0,7 procenta po středečním růstu o 2,3 procenta.

Suez se chystá na začátku příštího roku sloučit energetické divize s podnikem Gaz de France, a vytvořit tak třetí největší elektrárenskou a plynárenskou skupinu na světě [ID:nSCH339347]. Suez navíc souhlasil s tím, že v okamžiku dokončení fúze umístí akcie své divize vodáren a odpadu na burzu a ponechá si v těchto svých tradičních aktivech jen 35procentní podíl.

(Reportérka: Marie Maitre; Přeložil: Jan Schmidt)

[PAŘÍŽ/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK