Co týden dal?

07.12.2007 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Unie prodloužila ČR výjimku DPH na bydlení, sněmovna schválila rozpočet na příští rok, životní úroveň Čechů se za posledních 15 let zdvojnásobila, EU schválila spojení PPF a Generali.  To jsou jen některé z mnoha událostí právě uplynulého prosincového týdne. 

Posledních 7 dní ve světě

  • V Evropské unii roste počet domácností, které mají přístup na internet. V prvním čtvrtletí roku bylo v 27 zemích unie k celosvětové síti připojeno 54 procent domácností, zatímco před rokem to bylo 49 procent. Česká republika však v tomto ohledu za zbytkem unie zaostává. Přístup na internet v ní mělo jen 35 procent domácností.
  • Evropská komise schválila vznik společného pojišťovacího podniku české finanční skupiny PPF a italské Generali, který se stane nejsilnější v regionu střední a východní Evropy. Podle komise transakce nenaruší hospodářskou soutěž a společný holding bude nadále čelit významné konkurenci velkých pojišťoven.
  • Americký fond Warburg Pincus získal výraznou majoritu v druhém největším tuzemském internetovém portálu Centrum.cz. Cenu firma nezveřejnila. Hodnota celého portálu se má podle dřívějších informací pohybovat kolem 2,8 až 2,9 miliardy korun.
  • O rekordní jackpot v německé loterii Lotto se podělí tři šťastlivci. Každý z výherců záská 15,1 milionu eur (396 milionů korun). Jackpot totiž kvůli enormnímu zájmu hráčů nakonec přerostl přes 45 milionů eur (téměř 1,2 miliardy korun). Původně měl být 43 milionů eur (přes 1,1 miliardy korun).
  • Evropská komise vyměřila výrobcům chloroprenové pryže ze tří kontinentů pokutu v celkové výši 243,2 milionu eur za to, že si rozdělovali trh a domlouvali se na cenách. Kartelu se účastnily americké firmy DuPont a Dow Chemical, italská ENI a japonské společnosti Tosoh a Kanto Denka Kogyo.
  • Hlavně Německo, ale také Slovensko a Rakousko podporuje české vyjednavače, aby v Evropské komisi prosadili možnost doslazování vína, které chce unie zakázat. Vinaři ze severněji položených zemí, jejichž hrozny mají nižší cukernatost, by tak museli od příštího roku zdražit produkty.
  • PKN ORLEN se umístil na prvním místě v rankingu nejcennějších polských značek MARQA 2007, který organizuje polský deník Rzeczpospolita. Nezávislí experti ocenili hodnotu značky koncernu v tomto roce na téměř 2,6 miliardy PLN, což představuje 8% nárůst ve srovnání s rokem 2006.

 

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

  

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden/>

Získejte maximální státní podporu!
Ještě jste na stavební spoření nevložili finanční prostředky za rok 2007? Neváhejte a co nejdříve zašlete potřebnou sumu, jedině tak získáte státní podporu. Pro připsání maximální státní podpory ve výši 4 500 Kč je u smluv sjednaných do 31.12.2003 nutné vložit ročně 18 000 Kč. U smluv sjednaných od 1.1.2004 se vkládá ročně 20 000 Kč, a tak se získá státní podpora ve výši 3 000 Kč. Že ještě nemáte stavební spoření uzavřené? Nabízíme vám sjednání on-line s finanční odměnou až 600 Kč./>


Posledních 7 dní doma

  • Společnost RWE Transgas, která je dominantním prodejcem zemního plynu v České republice, zvýší od ledna ceny plynu pro domácnosti v průměru o 7,4 procenta. Například domácnostem, jež používají plyn na topení, ohřev vody a vaření, se měsíční platba zvýší průměrně o 132 korun.
  • Stát hospodařil ke konci listopadu s přebytkem 12,8 miliardy korun. Loni ke stejnému datu skončil státní rozpočet deficitem 30,9 miliardy. Za celý letošní rok původně ministerstvo plánovalo schodek 91,3 miliardy Kč, počátkem října však díky lepší hospodářské situaci odhadlo letošní schodek rozpočtu na 81 miliard korun.
  • Ministerstvo financí plánuje v roce 2008 vydat na domácím trhu střednědobé a dlouhodobé dluhopisy v objemu 75,1 až 165 miliard korun. Vyplývá to ze strategie financování a řízení státního dluhu na rok 2008.
  • Evropská unie prodloužila Česku až do roku 2010 výjimku na uplatňování snížené sazby DPH u bydlení. Česká vláda jí nicméně nevyužije. Platí tak stejná pravidla jako by výjimka na konci letošního roku vypršela, což zdraží od příštího roku byty s velkou výměrou. Do snížené sazby DPH, která však v souvislosti se schválenou vládní reformou vzroste od ledna 2008 z pěti procent na devět, bude nadále spadat takzvané sociální bydlení. Do této definice se vejde většina bytů i domů v Česku.
  • Banky budou možná už za půl roku vyžadovat doklady od klientů provádějících transakce nad 1000 eur (zhruba 27.000 korun). Požaduje to nový zákon proti takzvanému praní špinavých peněz, který schválila vláda. Podle stávajících předpisů banky musí žádat doklady jen u sum přesahujících 100.000 korun.
  • Zahraniční obchod skončil v říjnu přebytkem 8,6 miliardy korun, což je meziročně o 4,8 miliardy korun více a vůbec nejvyšší říjnový přebytek v historii ČR. Příznivě působilo zlepšení bilance v obchodě se surovinami a minerálními palivy, opačný vliv měl především růst schodku v obchodě s chemickými výrobky.
  • Poslanecká sněmovna schválila vládní návrh zákona o státním rozpočtu na příští rok. Rozpočet počítá s celkovými výdaji 1,107 bilionu korun. Příjmy mají činit 1,037 bilionu, výsledný schodek by měl představovat téměř 71 miliard korun. Navržené příjmy rozpočtu poprvé překročily jeden bilion korun. Předlohu musí ještě podepsat prezident republiky.
  • Poslanci schválili návrh rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení na příští rok. Příjmy fondu by měly činit 1,25 miliardy korun, celkové výdaje 3,2 miliardy korun. Z toho 1,5 miliardy je určeno mladým lidem na pořízení bydlení.
  • Životní úroveň Čechů se za posledních 15 let výrazně zvýšila, výjimkou zůstali důchodci. Zatímco průměrná měsíční mzda se od roku 1993 více než ztrojnásobila z necelých 6000 na současných více než 21.000 korun, poměr důchodu ke mzdě se trvale snižuje. Životní úroveň Čechů se tak zhruba zdvojnásobila.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Posledních 7 dní na našem serveru


  • Hledáte informace o změnách, které nás čekají od začátku roku 2008? Právě vám je určena naše nová Reformní abeceda 2008, ve které najdete přehled základních změn a to nejen v oblasti daní, ale třeba také sociálních dávek či zdravotnictví.
  • Zajímáte se o dění na akciových trzích? Pak sledujte aktuální statistiky v sekci Akcie on-line. Dovíte se mimo jiné, který titul dosáhl v listopadu nejvyššího růstu, a který naopak ztrácel.




Založte si mKONTOStop zbytečným poplatkům!
Chcete bankovní účet, na kterém peníze přibývají, nikoliv ubývají? Využijte služeb mBank a založte si mKONTO! Zřízení i správa mKONTA je zdarma, neplatíte žádné poplatky za příchozí či odchozí platby.

Mějte nad svými penězi nepřetržitou kontrolu 24 hodin denně, 7 dní v týdnu!



Fintriky

Refroma veřejných financí se dotkne opravdu mnoha oblastí, proto jsme se změnám, které na nás čekají od roku 2008 věnovali i v tomto týdnu v naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků. Od daňových změn, kterých je asi nejvíce, jsme se postupně dostali i k dalším oblastem, které reforma také mění, a které se dotknou také většiny z nás. Nejprve jsme se věnovali majetkovým daním, do kterých patří třeba daň dědická či darovací, poté jsme se zaměřili na úplnou novinku v našich daních, kterou jsou ekologické daně, ve čtvrtek jsme opustili daně a podívali se, jak se reforma dotkne sociálních dávek, a sérii našich článků jsme zakončili informacemi o změnách, které přinese reforma do zdravotnictví

Anketa

Podle údajů Eurostatu má Česká republika v přepočtu na 100.000 obyvatel 23 bankomatů, čímž se řadí na poslední místa ze všech zemí Evropské unie. Pociťujete u nás nedostatek bankomatů?

  • Ano, zvláště mimo větší města - 65 %
  • Ne, nemám problém najít bankomat - 27 %
  • Bankomaty vůbec nevyužívám - 8 %

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU