Snižte si daně pomocí penzijního připojištění

13.12.2007 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Konec roku se nezadržitelně blíží a tudíž všichni, kteří chtějí ještě využít daňových výhod penzijního připojištění mají nejvyšší čas na jejich realizaci. Co je třeba všechno udělat, abyste ještě za letošní rok získali maximální daňovou úsporu?

Téma týdne: Jak získat státní podporu a ušetřit na daních

Penzijní připojištění je produktem, který je státem podporován ve dvou směrech. První podpora je ve formě státního příspěvku. Maximální státní příspěvek ve výši 150 Kč klient získá při měsíční úložce 500 korun měsíčně.  Další výhodou, kterou penzijní připojištění umožňuje je možnost odečtu části zaplacených příspěvků účastníka od jeho daňového základu, čímž může klient ušetřit na daních až 3840 korun ročně (pro daňové pásmo 32 %).

Získejte maximální daňovou úsporu ještě v letos

Pokud máte již uzavřeno penzijní připojištění, je třeba se podívat kolik činní váš měsíční příspěvek. V případě, že máte penzijní připojištění uzavřeno již celý rok a váš měsíční příspěvek dosahuje minimálně částky 1500 korun, spoříte tolik, že již máte na maximální daňovou úsporu nárok. Ovšem pokud nespoříte celý rok, nebo váš měsíční příspěvek je nižší než 1500 korun i tak můžete ještě maximální daňovou úsporu za letošní rok získat, stačí pouze jednorázově doplatit chybějící peníze. Ale jak na to?

Zákon o daních z příjmů stanoví, že od základu daně lze odečíst příspěvek zaplacený poplatníkem na jeho penzijní připojištění. Částka, kterou  lze takto odečíst se rovná úhrnu zaplacených příspěvků ponížených o 6000 Kč. Maximální částka, kterou si takto účastník může odečíst je 12.000 korun ročně. Co to tedy znamená? Pokud chcete v daném roce díky penzijnímu připojištění získat maximální daňovou úsporu, musíte v daném roce zaplatit na účet penzijního fondu minimálně 18.000 korun.


Ještě penzijní připojištění nemám


Nemáte penzijní připojištění a přesto byste chtěli ještě v letošním roce využít možnosti snížení daní? I když už je téměř polovina prosince, máte ještě možnost maximální daňovou úsporu díky penzijnímu připojištění získat. Důležité je smlouvu o penzijním připojištění uzavřít a do konce roku vložit oněch zmiňovaných 18.000 korun na penzijní připojištění.

Pro získání maximální daňové úlevy je potřebné, aby peníze byly na účet penzijního fondu připsány ještě letos. Proto pokud nevložíte peníze v hotovosti přímo na účet penzijního fondu, informujte se ve vaší bance, kdy musíte nejpozději podat příkaz k úhradě, aby platba došla na účet fondu je letos.


Nikdy není pozdě


Neděláte rádi věci na poslední chvíli? Daňové úlevy penzijního připojištění zůstavají v paltnosti i pro další roky, ty reforma veřejných financí nezměnila, proto pokud nemáte ještě uzavřeno penzijní připojištění, můžete si ho uzavřít až s počátkem 1.1.2008. A to již od začátku s vkladem 1500 Kč měsíčně, abyste během přístítho roku získali maximální státní příspěvek, tj.150 Kč měsíčně - za rok tedy 1800 Kč a také využili maximální daňové úspory, která bude od příštího roku pro všechny díky 15% dani stejná a to ve výši také 1800 Kč.

Nejjednodušší formou jak si penzijní připojištění uzavřít je naše Prodejní centrum. Zde si můžete vybrat z pestré nabídky penzijních fondů. Hledáte-li informace o jednotlivých penzijních fondech, k dispozici jsou vám naše stránky Důchody a penze.

Pokud si uzavřete penzijní připojištění až nyní, vkladem si vlastně předplácíte své příspěvky na příští rok. Nelze tedy udělat to, co je běžné u stavebního spoření – doplatit vklady a získat státní podporu za uplynulý rok. U penzijního připojištění totiž státní příspěvek získáte pouze za měsíc, ve kterém má penzijní fond již peníze na účtu.

Pokud máte penzijní připojištění a chcete zjistit částku, kterou si můžete uplatnit jako odečet základu daně, podívejte se na naši kalkulačku, zjistíte nejen částku za aktuální rok, ale také sumu, kterou si budete moci odečíst v průběhu celého vašeho připojištění.i 
   

Daňová reforma v kostceUzavírání finančních produktů on-line vám nejen ušetří čas, ale přinese vám i peníze navíc. V rubrice finančních tipů a triků vám přinášíme přehled finančních produktů, které je možné on-line sjednat (penzijní připojištění, stavební spoření). A poradíme vám, jak je sjednat a jak pomocí nich ušetřit na daních.


Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY