VERZE 2-Slovenská inflace v prosinci na ročním vrcholu

11.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává komentáře analytiků, údaje o zahraničním...

...obchodu)

Slovenská meziroční inflace v prosinci zrychlila na roční rekord kvůli cenám potravin a paliv, ale analytici předpovídají, že úrokové sazby zůstanou v nejbližší době nezměněné, neboť splnění kritérií pro přijetí eura není ohroženo.

Slovenské spotřebitelské ceny v prosinci meziměsíčně stouply o 0,3 procenta, a meziroční inflace tak zrychlila na 3,4 procenta. Trh předpovídal meziměsíční zvýšení spotřebitelských cen o 0,2 procenta a jejich meziroční růst o 3,3 procenta.

"Navzdory zrychlení inflace nevidíme významné riziko pro zamýšlené přijetí eura na Slovensku," řekl Piotr Matys, analytik firmy 4Cast v Londýně.

"Vzestup cen v dopravě pravděpodobně zapříčinily vyšší ceny ropy na globálních trzích, což je jeden z klíčových faktorů mimo ceny potravin, jež pohánějí inflaci napříč eurozónou a celou EU," dodal Matys.

Ceny potravin a nealkoholických nápojů, jež táhnou inflaci od září, stouply v prosinci meziměsíčně o 0,7 procenta poté, co v předchozím měsíci přidaly 1,2 procenta.

Ceny v dopravě vzrostly meziměsíčně o 0,6 procenta po vzestupu o 0,4 procenta v listopadu.

Analytici předpověděli, že Národní banka Slovenska na zasedání 29.ledna ponechá i přes zrychlující inflaci hlavní dvoutýdenní repo sazbu devátý měsíc v řadě na 4,25 procenta.

NBS stanovuje v rámci plánu na přijetí eura v roce 2009 své cíle vzhledem k inflaci počítané podle standardů Evropské unie.

Analytici uvedli, že centrální banka vyčká, zda Evropská centrální banka (ECB) zvedne sazby o 25 bazických bodů, což by přivedlo hlavní úrokovou sazbu v eurozóně na stejnou úroveň se Slovenskem.

Někteří analytici vidí snížení slovenských sazeb o 25 bazických bodů, pokud budou nad úrovní v eurozóně i ve druhém pololetí letošního roku.

Oddělená zpráva ukázala, že bilance zahraničního obchodu v listopadu skončila s deficitem 7,74 miliardy korun po revidovaném říjnovém přebytku 3,48 miliardy. Analytici očekávali za listopad schodek pouze 2,4 miliardy korun.

Schodek zahraničního obchodu představuje typický propad na konci roku, což by nemělo negativně ovlivnit korunu, řekla Lucia Šrámková, vedoucí analytička z ING Bank v Bratislavě.

"Nadále čekáme, že letošní bilance zahraničního obchodu bude poměrně nízká, minus 0,6 procenta HDP, přičemž riziko leží na pozitivní straně. Proto si myslíme, že fundamenty ospravedlňují letošní pohyb kursu koruny pod úrovní 33 za euro," dodala.

(PRO TABULKU SPOTŘEB.INFLACE KLIKNĚTE NA [ID:nBSD000026])

(PRO TABULKU OBCHODNÍ BILANCE KLIKNĚTE NA [ID:nBSD000027])

[BRATISLAVA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK