Hedgeové fondy loni přitáhly rekordních 194,5 miliardy dolarů

15.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. ledna (ČTK) - Světové hedgeové fondy loni od investorů získaly rekordní sumu 194,5 miliardy dolarů, o 54 procent více než v roce 2006. Celkový objem peněz ve více než 10.000 těchto fondech tak dosáhl 1,87 bilionu dolarů, sdělila dnes výzkumná firma Hedge Fund Research, která vývoj v tomto odvětví monitoruje.

Na konci roku se však tempo přílivu peněz do fondů zpomalilo na 30,4 miliardy dolarů, což byla jen asi polovina čtvrtletního průměru za první tři čtvrtletí. Naznačuje to, že chuť investorů podstupovat vyšší rizika se s otřesy na finančních trzích ve druhé polovině roku snížila.

Expanzi odvětví dokládá fakt, že v roce 1990 bylo na světě jen něco přes 600 hedgeových fondů, které tehdy spravovaly celkem 40 miliard dolarů. Zajišťovací fondy slibují výnosy, které často překonávají výnosy z běžných investic. Tyto fondy jsou jen volně regulovány a mohou využívat všech pokročilých a sofistikovaných investičních technik a nástrojů.

Loňský průměrný výnos hedgeových fondů činil 10,24 procenta, což je podobný výkon, jakého dosáhla řada tržních indexů, uvedla firma. Upozornila však, že významná část hedgeových fondů své výsledky nezveřejňuje, takže tento údaj je jen orientační.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK