Japonské akcie jsou kvůli Citigroup nejníže za dva roky

16.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 16. ledna (ČTK) - Akcie na burze v Tokiu dnes prudce klesly a reagovaly především na vysoké úterní ztráty na akciovém trhu v New Yorku. Za nimi stojí hlavně vývoj kolem největší světové společnosti finančních služeb, americké Citigroup. Ta měla ve čtvrtém čtvrtletí vysokou ztrátu, musí odepsat obrovský objem investic a zachraňují ji investoři z Blízkého východu.

Index Nikkei 225 si odepsal 468,12 bodu a den uzavřel slabší o 3,35 procenta na hodnotě 13.504,51 bodu. Index je tak na nejnižší úrovni od října 2005. Za celý loňský rok oslabil asi o 11 procent a od začátku tohoto roku ztrácí dalších téměř 12 procent. Širší index Topix dnes oslabil o 3,5 procenta na 1302,37 bodu a je nejníže od září 2005.

Investoři se zbavovali především akcií firem, které hodně vyvážejí. Řada japonských podniků svou produkci vyváží do americký trh, kde se nyní čeká recese. Kvůli odklonu od rizikových transakcí také vzrůstá obliba jenu, což situaci japonských exportérů ještě více zhoršuje. Mezi akciemi, které stihl největší pád, byl třeba elektrotechnický koncern Sony.

Citigroup měla ve čtvrtém čtvrtletí ztrátu 9,8 miliardy dolarů (asi 170 miliard Kč), což je asi dvojnásobek toho, co čekali analytici. Banka rovněž odepíše ztrátové investice za více než 18 miliard dolarů, což z ní činí jednu z největších obětí krize hypotečního trhu v USA. Kapitál banky posílí saúdský princ Valíd bin Talál a další investoři.

Z toho důvodu klesaly také akcie velkých bank a dalších finančních institucí. Na trhu se totiž spekuluje, že dopady ztrát v Citigroup ovlivní celé odvětví a ještě více prohloubí krizi, která zachvátila finanční trhy. Akcie banky Mizuho klesly o 8,8 procenta a jsou nejlevnější za poslední tři roky. Bance částečně uškodilo rozhodnutí investovat do americké investiční banky Merrill Lynch, která má podobné problémy jako Citigroup.

"Je to pořád lepší a bezpečnější plán než přispět k fondu na řešení krize hypotečního trhu," poznamenal k plánům Mizuha analytik společnosti Fukoku Capital Management Tomokacu Mori. Připomněl tak existenci fondu, který založili Američané a do něhož měli původně přispět i tři největší banky v Japonsku. Prudce dolů se vydali rovněž dva rivalové Mizuha, tedy Mitsubishi UFJ Financial Group a Sumitomo Mitsui Financial Group.

"Já myslím, že investice do Merrill Lynch je dobré rozhodnutí," řekl šéf Takaši Ušio, která má v makléřské společnosti Marusan Securities na starosti investiční strategii. Ze všech titulů na trhu si tak dnes nejlépe vedly takzvané defenzivní akcie, tedy cenné papíry firem, které nejsou tolik závislé na výkyvech hospodářského cyklu. To jsou třeba výrobci léků a energetické společnosti.

Na devizovém trhu se prudce dolů vydal dolar, přestože během dne měl snahu se zbavit alespoň části předchozích ztrát. Stav americké ekonomiky a především situace na finančních trzích a dopady na chování spotřebitelů jsou téměř jistou zárukou, že americká centrální banka (Fed) na konci ledna sníží základní úrok. Předpokládá se, že sazba klesne ze 4,25 procenta o půl procentního bodu.

Spekuluje se také, že Fed nebude čekat až na konec ledna a sazby sníží už v těchto dnech. Pokud by se tak stalo, byl by to zcela neobvyklý jev, který se naposledy objevil 3. ledna 2001. Fed tehdy pod vedením Alana Greenspana okamžitě snížil základní sazbu o 50 bodů, aby podpořil ekonomiku. Tehdy ale vrcholil spekulativní růst akciového trhu.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,4839 USD, a mírně tak zpevnil z předchozích 1,4872 USD, kde byl v úterý. Klesl ale proti hodnotám z průběhu dne. Proti japonskému jenu klesl na 106,14 z 107,77 JPY, zatímco euro vůči jenu oslabilo velmi výrazně na 157,47 z předchozího kurzu 160,29 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK