Limity pro zakázky má podle úprav EU určovat vláda

16.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. ledna (ČTK) - Finanční hranice pro nadlimitní veřejné zakázky bude zřejmě do budoucna stanovovat vláda podle nařízení Evropské unie tak, aby kvůli tomu nebylo třeba každý druhý rok měnit zákon o veřejných zakázkách. Změnu přináší jeho novela tohoto zákona, jejíž záměr senátoři podpořili. Zároveň ale navrhli zpřesnit některá ustanovení předlohy. Novelu proto bude muset znovu projednat Poslanecká sněmovna.

Senát doporučil změnit očíslování některých ustanovení novely tak, aby odpovídala realitě. Týká se to veřejných zakázek na stavební práce a na služby. "Je to problém, který poukazuje na neexistující paragraf, vytváří cenu, podle které by se mělo soutěžit," uvedl předseda senátního hospodářského výboru Ivan Adamec (ODS). Podle něj ministerstvo pro místní rozvoj jako předkladatel novely s úpravami souhlasilo.

Novela o zakázkách umožní podle vlády pružně a včas reagovat na změny konkrétních finančních limitů ze strany Evropské unie. Vláda tak chce předejít situaci, kdy nové limity nebudou včas převedeny do českého právního řádu, který se tak dostane do rozporu s evropským právem. Evropská komise má totiž podle evropských směrnic o koordinaci postupů při zadávání veřejných zakázek ověřit finanční limity každé dva roky a v případě potřeby je upravit. Upravené limity má zveřejnit v Úředním věstníku EU vždy na počátku listopadu před začátkem roku, od kterého budou nové finanční limity platit.

Změna se týká nadlimitních veřejných zakázek. Zatím pro ně zákon stanoví hranice od 4,29 milionu korun do 13,215 milionu korun podle druhu veřejné zakázky s výjimkou zakázek na stavební práce, u nichž finanční limit činí 165,288 milionu korun. Finanční limity pro veřejné zakázky malého rozsahu, tedy dva miliony korun bez DPH pro veřejné zakázky na služby a na dodávky a šest milionů korun bez DPH pro veřejné zakázky na stavební práce, je podle vlády stanoven fixně a pouze na národní úrovni, proto tyto částky mají v zákoně zůstat. Totéž platí i pro podlimitní veřejné zakázky.

S novelou souvisí i samostatná změna koncesního zákona, kterou Senát schválil beze změn. Tato novela, kterou nyní dostane k podpisu prezident, mimo jiné zpřesňuje, že hlavním bodem koncesní smlouvy nebude zhotovení stavby, ale stavební práce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK