ČOI loni zakázala 11 nebezpečných hraček a dětských výrobků

22.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. ledna (ČTK) - Česká obchodní inspekce loni zakázala prodej 11 druhů nebezpečných hraček a dětských výrobků, které kvůli vysokému obsahu chemických látek či konstrukčním vadám mohou ohrozit zdraví i životy dětí. Při dnešním slavnostním zprovoznění nového internetového portálu www.babyweb.cz, který obsahuje databázi nebezpečných hraček, to novinářům řekla ústřední ředitelka ČOI Jana Příhodová.

"Loni jsme odebrali 50 druhů různých hraček a dětských výrobků, z toho u 11 druhů již máme prokázáno, že nevyhověly (laboratorním testům). U dalších devíti čekáme na rozbory. Máme již ale avízo, že minimálně šest až sedm druhů (hraček a dětských výrobků) budeme zřejmě zakazovat," uvedla Příhodová.

ČOI v loňském roce zakázala například prodej dudlíků pro kojence, pískacích hraček a dětských skládaček, které obsahují nebezpečné ftaláty, anebo mohou způsobit dětem udušení. Na podzim pak ČOI zjistila, že dětská hračka s názvem Bindeez obsahuje nebezpečnou chemickou látku butandiol, která se používá jako stimulační droga. ČOI loni varovala také před nákupem dětského policejního auta, protože jeho oranžová barva obsahuje vysoké množství olova a chromu.

Rodiče nyní mohou najít seznam rizikových hraček a dětských výrobků na novém internetovém portálu www.babyweb.cz. "Tato databáze byla vytvořena ve spolupráci s ČOI, od níž budeme přejímat varování o hračkách a výrobcích, které inspekce na základě zdravotní škodlivosti nařídila stáhnout z prodeje," řekla novinářům šéfredaktorka portálu Jarmila Jelínková.

Na tuzemský trh každoročně proudí obrovské množství hraček, které jsou vyrobeny zejména v asijských továrnách. Lidé by měli být obezřetní i při nákupu hraček světoznámých značek. Například americký výrobce hraček Mattel loni stahoval kvůli možnému nebezpečí z prodeje miliony hraček vyrobených v Číně. Šlo o hračky s malými magnety, které by mohly vypadnout a děti by je následně mohly spolknout, či o hračky nabarvené nebezpečným olovnatým nátěrem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK