Plynovod South Stream zřejmě povede i do Srbska

22.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bělehrad 22. ledna (ČTK) - Srbsko rozhodlo, že přijme nabídku Ruska a prodá majoritní podíl v srbském ropném monopolu NIS firmě Gazprom výměnou za prodloužení plánovaného plynovodu South Stream do Srbska. Srbsko souhlasilo s návrhem Ruska několik dní poté, co projekt plynovodu South Stream podpořilo Bulharsko. Plán dále snižuje naději, že by se Evropské unii podařilo omezit energetickou závislost na Rusku.

Rozhodnutí se nelíbí části politiků i analytiků, kteří upozorňují, že cena 400 milionů eur (10,5 miliardy Kč), kterou Gazprom za podíl 51 procent v NIS původně nabídl, je nízká a představuje zhruba pětinu tržní hodnoty firmy. Vláda v prohlášení cenu nezveřejnila a zdroj blízký jednání agentuře Reuters řekl, že zatím stanovena nebyla a bude se o ní teprve jednat.

Plynovod South Stream podle původního plánu povede pod Černým mořem z přístavu Novorosijsk na bulharské pobřeží, odkud bude pokračovat do Itálie. Rusko slíbilo, že prodlouží plynovod do Srbska a vystaví zde obrovskou zásobárnu. Balkánská země se tak stane důležitým centrem ruských dodávek do Evropy.

Pozorovatelé upozorňují, že dohoda má také politický podtext. Srbsko se stále více odvrací od Západu, a naopak se přiklání k Moskvě, která podporuje jeho snahy zablokovat vyhlášení nezávislosti provincie Kosovo.

"Je to největší ekonomický projekt Srbska a tato dohoda nám zajistí velký ekonomický růst," uvedl v prohlášení premiér Vojislav Koštunica. Rusko se na celkových dodávkách plynu do země podílí 90 procenty a Bělehrad doufá, že plynovod sníží ceny energie, a urychlí tak ekonomický růst. Pokud by se k projektu přidaly i další země, získalo by Srbsko také peníze z tranzitu. Podle zdroje se již objevují známky toho, že by plynovod v Srbsku končit nemusel.

Částečný prodej NIS byl kvůli neschopnosti politiků dohodnout se na velikosti podílu, který bude nabídnut k prodeji, a ceně dlouho odkládán. Část ministrů křehké vládní koalice je proti dohodě s Ruskem a upozorňuje, že některé regionální společnosti, jako maďarský MOL, rakouská OMV či řecká Hellenic Petroleum, by byly lepší, a to jak vzhledem k ceně, tak vzhledem k dlouhodobému výhledu rozvoje NIS, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK