USA snížily úroky o 0,75 procentního bodu

22.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 22. ledna (ČTK) - Americká centrální banka (Fed) v mimořádném kroku snížila svou základní úrokovou sazbu o tři čtvrtě procentního bodu na 3,5 procenta. Od centrální banky je to dosud nejrazantnější krok, kterým se snaží podpořit americkou ekonomiku v době, kdy ji ohrožuje recese a otřesy na globálních finančních trzích. Světové akcie odpověděly na krok Fedu výrazným oživením.

Rozhodnutí Fedu bylo přijato na mimořádné telefonní konferenci činitelů banky v noci na dnešek. Diskuse se uskutečnila po pondělních prudkých propadech na světových akciových trzích, vyvolaných obavami investorů z recese americké ekonomiky a z jejích dopadů na globální ekonomiku. Za normálních okolností by Fed rozhodl o snížení sazeb až na pravidelném zasedání svého měnového výboru na konci ledna.

Fed vedle klíčové sazby, která určuje úroky na mezibankovním trhu a tím ovlivňuje náklady úvěrů v celé ekonomice, snížil i diskontní sazbu, za niž půjčuje přímo bankám. Tu centrální banka srazila rovněž o 0,75 bodu na čtyři procenta. Fed v krátkém sdělení odůvodnil rozhodnutí "zhoršením ekonomických vyhlídek a zvýšeným rizikem oslabení růstu".

Akciové burzy zareagovaly na rozhodnutí Fedu výrazným oživením. Západoevropský akciový index FTSEurofirst 300 po tomto kroku přešel z poklesu do růstu a získával na pondělní závěr asi 1,4 procenta. Předtím se dopoledne propadal až o 4,4 procenta a po pondělním více než čtyřprocentním poklesu byl nejníže od listopadu 2005. Nyní se čeká na reakci amerických trhů, které se pondělnímu propadu vzhledem ke svátku v USA vyhnuly.

Před dnešním krokem Fed snížil své sazby od září celkem třikrát, celkem o jeden procentní bod. Na podzim banka uvolňovala měnovou politiku hlavně v reakci na otřesy na trzích, které byly důsledkem americké hypoteční krize. Dopady krize hypoték a trhu bydlení nyní podle ekonomů vedou k obavám z poklesu americké ekonomiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK