Celníci loni přistihli přes 30.000 neplatičů mýtného

22.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. ledna (ČTK) - Celníci loni na českých dálnicích a rychlostních silnicích přistihli 30.322 neplatičů mýtného, kteří na blokových pokutách zaplatili téměř 34 milionů korun. Dalších 1692 závažnějších případů předali celníci do správního řízení, kde hříšníkům hrozí až půlmilionová sankce. Tu dosud nikdo nedostal; v 745 ukončených případech pokuty dosáhly 1,248.000 korun. Řekl to mluvčí Generálního ředitelství cel Jiří Barták.

"Mezi nejčastější prohřešky řidičů patří chybějící nebo špatně umístěná palubní jednotka a špatné nastavení počtu náprav," řekl Barták. Ne každý řidič se však snaží oklamat mýtný systém záměrně. Celníci se často setkávají s tím, že palubní jednotka, která je k mýtným platbám nezbytná, je špatně umístěna na předním skle a její správné funkci brání například stěrač.

V průměru loňského roku zachytili celníci 83 neplatičů denně. Podle Karla Feixe, ředitele firmy Kapsch, která mýtný systém obhospodařuje, odpovídají počty neplatičů zkušenostem z Rakouska, kde funguje stejný systém jako v ČR. "Celníci pokutují denně kolem 83 neplatičů, ale v mýtném systému zaplatí mýto každý den 30.000 až 40.000 kamionů," řekl Feix.

Nejvíce neplatičů, téměř 3000, přistihli celníci v říjnu. To byl zároveň měsíc, kdy se na mýtném vybralo nejvíce peněz, celkem více než 540 milionů korun. Mýtné hříšníky odhalují zaměstnanci celní správy za pomoci 35 speciálních vozidel, která mohou kontrolovat jak kamiony stojící na parkovištích či u čerpacích stanic, tak jedoucí vozy přímo na dálnici. Na lov neplatičů se specializuje 250 celníků.

Mýtné se v ČR vybírá od 1. ledna 2007. Povinnosti platit podléhají zatím pouze kamiony o hmotnosti 12 tun a více; loni se platilo na necelých 1000 kilometrech dálnic a rychlostních silnic. Od letošního ledna k nim přibylo 180 kilometrů silnic první třídy. Celkem kamionoví dopravci za první rok fungování systému zaplatili na mýtném 5,57 miliardy korun. Celkem je k platbám mýtného zaregistrováno přes 250.000 kamionů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK