Analytici: Problémy v USA českou ekonomiku zatím příliš neovlivní

22.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. ledna (ČTK) - Českou ekonomiku by současné problémy americké ekonomiky neměly nijak drasticky ovlivnit, i když ekonomové nevylučují zpomalení exportu nebo průmyslové výroby. Tuzemské podniky v současnosti nejvíce tíží neustálé oslabování dolaru, které je důsledkem problémů americké ekonomiky. Vyplývá to z ankety ČTK. I přes problémy v USA se zatím analytici neshodují, zda vývoj směřuje k recesi. Jisté je podle nich každopádně zpomalení hospodářského růstu USA.

Ovšem v případě, že by recese opravdu v USA vypukla, postihla by i Česko a celou Evropu. Podle analytiků by v takovém případě zpomalil ekonomický růst a zřejmě by začala stoupat i nezaměstnanost. Lidé by pak měli především problémy se splácením svých úvěrů.

"Ve střední Evropě jsme ovšem od recese daleko. Ekonomika má značnou setrvačnost a těžko může upadnout do stagnace během krátké doby, když na konci loňského roku rostla meziročním tempem přes pět procent. Problémy zbytku světa pocítí česká ekonomika letos hlavně nižším tempem růstu průmyslové výroby a exportu," uvedl k současnému vývoji analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Nicméně hypotetické snížení růstu americké ekonomiky o jeden procentní bod by podle něj pravděpodobně vyvolalo snížení růstu v Evropě o půl procentního bodu a růst v Česku asi o čtvrt bodu.

I podle analytika ČSOB Petra Dufka samotné české ekonomice recese a rostoucí nezaměstnanost nehrozí. "Spotřebu utlumí především radikální vzestup regulovaných cen a daní, takže domácí faktory budou mít větší vliv než ty zahraniční," dodal.

Česko navíc podle analytika Next Finance Vladimír Pikory zatím ani klasickou recesi od revoluce nezažila. "Propad ekonomiky v devadesátých letech nebyl dán tím, čeho se nyní bojíme v USA, ale transformací," vysvětlil.

Ekonomika je podle obecně uznávané definice v recesi, pokud alespoň dvě čtvrtletí po sobě vykáže mezičtvrtletní pokles hrubého domácího produktu. Výstižně recesi definoval bývalý americký prezident Ronald Reagan. "Recese je když ztratí váš soused práci. Deprese je když, přijdete o práci i vy...", uvedl v prezidentské kampani v 70. letech. Mezi klasické spouštěče recese patří podle Pikory propad cen nemovitostí či propad cen akcií, kterému předcházel neadekvátní optimismus.

"Každopádně v první půlce roku půjde růst HDP v Americe až k nule nebo i do mírného záporu. Pak čekáme probuzení. Do dvou let předpokládáme, že Amerika znovu poroste rychleji než eurozóna," odhadl analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. Pokud tomu tak podle hlavního ekonoma Davida Marka bude, zažije americká ekonomika první recesi po 17 letech.

Z obavy před recesí americké ekonomiky a následných negativních celosvětových dopadů oslabují již několik týdnů akciové trhy celého světa. Kvůli těmto obavám dnes americká centrální banka přistoupila v mimořádném kroku ke snížení základní úrokové sazby o tři čtvrtě procentního bodu na 3,5 procenta.

"Ekonomika bude nyní přistávat. Zatímco v USA nejspíš hrozí tvrdé přistání, v Británii bude měkčí a u nás ho pocítíme ještě méně," uvedl Pikora. Budoucnost bude podle něj více nejistá než v minulosti, lidé budou zase více šetřit a celkově se tak situace pro běžné zaměstnance zhorší. "Ti si pravděpodobně ani neuvědomovali, že léta 2006 a 2007 byla nadprůměrně dobrá a že si nebylo až tak moc na co stěžovat. K remcání bude teprve rok 2008," dodal.

Domácí podniky se většinou dopadů případné recese v USA neobávají. Problémy jim ovšem již delší dobu způsobuje silná koruna. Obavu z ekonomické recese v USA například nemá ústecký podnik Spolchemie, který do zámoří dodává především umělé safíry. "Trh s tímto materiálem je velmi stabilní. O safíry je ve světě tak velký zájem, že nám nestačí ani rozšířená výrobní kapacita," řekl ČTK mluvčí Spolchemie Zdeněk Rytíř. Spolchemii působí ale větší problémy neustálé posilování kurzu koruny vůči dolaru i euru. "I při vyšším objemu produkce než v předchozích letech utržíme méně korun," dodal Rytíř.

Kvůli propadu dolaru zrušila téměř všechny kontrakty a zakázky do USA společnost Varhany-Rieger-Kloss. Tamní zákazníci, kteří dosud odebírali největší podíl varhanářské produkce z Krnova, totiž nejsou vůbec ochotni akceptovat navýšení ceny, řekl dnes ČTK ředitel firmy Svatopluk Ručka.

Pardubická chemička Synthesia se zatím dopadů možné recese ve Spojených státech, kam vyváží zejména vysokojakostní pigmenty, příliš neobává. "Naším hlavním trhem je Evropská unie, nicméně americký trh je pro nás zajímavý. Těžko říci, jak nás hospodářská situace v USA ovlivní, naše zboží neodebírají koncoví zákazníci, ale průmyslové společnosti. S určitým zpožděním se ale na našem exportu obavy finálních spotřebitelů mohou projevit, nebude to však pro nás asi nic významného," řekl ČTK mluvčí firmy Daniel Rubeš.

I přerovské společnosti Meopta - optika, předního tuzemského výrobce optickomechanických přístrojů, se dotýká podle jednatele firmy Vítězslava Moťky především oslabování kurzu amerického dolaru vůči euru. "Náš vývoz na americké trhy je tím značně znevýhodněn. Tento problém už ale existuje druhý rok," uvedl Moťka.

Příčiny současných problémů americké ekonomiky mají podle Pikory původ již v ekonomickém vývoji po 11. září. Po teroristických útocích americká centrální banka z obavy před poklesem spotřeby snížila úrokové sazby, úvěry se tak staly dostupnější i pro lidi s nízkými příjmy. S rostoucím objemem poskytnutých úvěrů rostly ceny nemovitostí a finanční instituce plnily své plány. Obezřetnost věřitelů i dlužníků před předlužením klesala.

Následně se dostavil strach z inflace, americká centrální banka začala zvyšovat sazby a splácení hypoték bylo komplikovanější. Banky začaly mít problémy se špatnými úvěry, přestaly si půjčovat i mezi sebou a dostaly se do rekordních ztrát. "Problémy bank přetrvávají a při pohledu na mnohé makroekonomické indikátory se zdá, že se přelévají v ekonomice do dalších segmentů. Finanční trh se děsí při pohledu na poslední maloobchodní tržby," dodal Pikora.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK