Pražská burza prohloubila letošní pokles na 19,4 pct

22.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. ledna (ČTK) - Nejlepší české akcie v úterý na pražské burze po hektickém obchodování prohloubily letošní propad. Sílící vlna obav o osud americké i světové ekonomiky vyústila v další ztráty akcií na vyspělých zahraničních trzích, což kvůli provázanosti postihlo i tuzemsko. Hlavní index PX zahájil den sestupem převyšujícím málokdy vídaných pět procent, nakonec ale uzavřel slabší o 1,74 procenta na nové více než 15měsíční minimum 1463,7 bodu. Letos tak ceny akcií podle PX ztratily již 19,4 procenta. Výsledky převzala ČTK z burzy.

V tržním vyjádření poklesla hodnota podniků obchodovaných na burze od konce loňského roku o zhruba 330 miliard korun. S akciemi v Česku přímo obchodují odhadem jen desítky tisíc osob, ale statisíce lidí si pořídily podílové fondy a řady dalších mají peníze v penzijních fondech a pojišťovnách, které rovněž na kapitálových trzích investují.

Nebývalé propady akcií po celém světě vedly i k mimořádným opatřením. Americká centrální banka přikročila k výraznému snížení úrokových sazeb ještě před řádným měnovým zasedáním, aby podpořila slábnoucí ekonomiku a odvrátila hrozící recesi. Bankéři přitom snížili jak hlavní, tak i diskontní sazbu o 75 bazických bodů. "Rozsah snížení je největší od doby teroristického útoku ze září 2001," poukázal analytik banky UniCredit Pavel Sobíšek.

České akcie se z úvodu, kdy například ztráta akcií majitelky České spořitelny banky Erste činila takřka osm procent, otřepaly a odpoledne krátce nahlédly i do plusových hodnot. Nákupní aktivita byla reakcí zejména na krok americké centrální banky, který burzy povzbudil. "Růst však byl krátkého trvání a byl pouze jedinečnou příležitostí prodat za lepší ceny," uvedl obchodník firmy Patria Finance Viktor Reischig.

Nejhůře nakonec skončily akcie výrobce léčiv Zentiva, které přišly o 6,75 procenta na 829 korun, a akcie prodejce ojetých vozů AAA Auto, jež si pohoršily o 6,59 procenta na 27,65 koruny. Akcie největší burzou obchodované společnosti, energetické skupiny ČEZ, klesly o 3,25 procenta na 1132 korun. Na trhu bylo možné i vydělávat, což dokumentovaly akcie textilní firmy Pegas růstem o 1,43 procenta na 679,6 koruny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK