Tokijská burza po zásahu Fedu oživila, obavy přetrvávají

23.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 23. ledna (ČTK) - Japonský akciový trh podle očekávání oživil z dvoudenního prudkého propadu. Investory povzbudilo úterní dramatické snížení úroků v USA, obavy z americké recese a jejích dopadů na svět, které stály za propadem, však přetrvávají. Tokio a celá Asie na poslední vlnu propadů doplatily výrazně hůře než USA a Evropa, protože za dva dny tokijské akcie klesly o deset procent a dnes získaly zpět pouhá dvě procenta.

Tokijský index Nikkei 225 dnes stoupl o 256 bodů, tedy rovná dvě procenta, na 12.829,06 bodu. Během dne získával až 3,4 procenta, později však převládla opatrnost. V úterý Nikkei ztratil nejvíce od teroristických útoků na USA ze září 2001 a od začátku roku index je slabší o více než 15 procent.

Světové burzy v úterý podpořila centrální banka USA (Fed) mimořádným a rozsáhlým snížením úrokových sazeb. Díky tomu se zastavil propad na evropských trzích, které získaly část pondělních ztrát zpět, a americké burzy klesly jen mírně. Dvoudenní vlna burzovních otřesů, která následovala v reakci na zklamání z pátečního vládního balíku podpůrných ekonomických opatření v USA, tak stála americké burzy celkově jen 1,5-2 procenta. V Tokiu a jinde v Asii byly naproti tomu poklesy vesměs dvouciferné a dnešní oživení nebylo tak výrazné, aby smazalo většinu ztrát.

Na asijských trzích nadále zůstávají obavy z dalších poklesů na Wall Street a z dopadů předpokládaného poklesu americké ekonomiku na svět. "Investoři jsou i přes snížení sazeb stále úzkostliví, protože to zřejmě ukazuje, že americká ekonomika je ve vážných potížích," řekl agentuře Reuters analytik Mitsubishi UFJ Securities Nagajuki Yamagiši.

Japonské vývozce dočasně podpořil pokles kurzu jenu, který byl důsledkem oslabení investorské averze k riziku. I na devizovém trhu však později převládla opatrnost, a jen tak část svých ztrát na měny s vyššími úroky smazal. Kurz eura podporovalo to, že sazby v eurozóně se po zásahu Fedu dostaly nad úroveň USA.

Japonská měna k dolaru v Tokiu nejprve klesla o celý jen na 107,40 JPY, nakonec se však vrátila zpět na 106,40 JPY. Také k euru jen po oslabení až na 157,15 JPY skončil beze změny na 155,75 JPY. Dolar k euru mírně oslabil na 1,4634 USD z úterního závěru 1,4620 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK