Wall Street klesl v obavách z recese, ale Fed pomohl

23.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké burzy v úterý potopily obavy z recese, pokles byl však mělčí, než se čekalo, neboť globální trhy pomohlo po dvoudenním pádu...

...stabilizovat nouzové snížení úrokových sazeb americké centrální banky (Fed).

Nejrazantnější snížení hlavní úrokové sazby Fedu za 23 let, oznámené zhruba hodinu před otevřením trhu na Wall Street po prodlouženém víkendu, přispělo ke zklidnění globálních výprodejů akcií, které jen během pondělí oklestilo majetek investorů na celém světě téměř o 1 bilion dolarů.

Wall Street si v úterý zapsal pátý den ztrát v řadě, když klesl napříč téměř všemi sektory. Z nejslabších titulů v indexu Dow Jones i širším S&P 500 například odepsaly 3 procenta akcie Procter & Gamble <PG.N>, největšího světového výrobce domácích potřeb, či ropné firmy Exxon Mobil <XOM.N>.

Investoři ovšem nakupovali finanční tituly, které těží z nižších cen půjček, či akcie maloobchodních řetězců.

Index amerických blue chips Dow Jones <.DJI> klesl o 1,06 procenta na 11.971,19 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> oslabil o 1,11 procenta na 1310,50 bodu a technologický Nasdaq Composite <.IXIC> spadl o 2,04 procenta na 2292,27 bodu.

Index Dow Jones uzavřel pod hranicí 12.000 bodů poprvé od 3.listopadu 2006.

Do černých čísel se vyhouply také akcie stavebních firem poté, co americká centrální banka ojedinělým rozhodnutím na mimořádném měnovém zasedání srazila úrokové sazby naráz o 75 bazických bodů na 3,5 procenta. Měnový výbor Fedu znovu zasedá příští úterý a středu.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK